Noć STEAM istraživača u Tuzli: Neka i vaše dijete bude spremno za digitalno doba

U periodu 26.06.-03.07.2019. djeca Tuzlanskog kantona uzrasta 6-15 godina imaju priliku učestvovati u jedinstvenom edukativno-zabavnom događaju: Noć STEM istraživača u Tuzli, i to zajedno sa svojim roditeljima. Organizator ovog događaja je STEM akademija, u saradnji sa Visokom školom računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA, a mjesto održavanja je Fočanska 1, Tuzla (Visoka škola eMPIRICA).

Noć STEM istraživača se realizuje kroz seriju radionica namijenjenih djeci koja do sada nisu pohađala STEM akademiju, i koja će na ovaj način po prvi puta uploviti u čaroban STEM svijet. Događaj ima za cilj popularizaciju STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) oblasti kod djece i mladih, sa ciljem njihove rane orijentacije prema ovim naukama, za koje se smatra da će do 2025. godine biti zastupljene u 85% zanimanja u svijetu. Djecu u STEM svijet želimo uvesti na zabavan i inspirativan način, stoga smo za njih u Noći STEM istraživača pripremili interesantne i izazovne projekte iz robotike i programiranja. Istovremeno želimo roditelje upoznati sa mogućnostima koje STEM obrazovanje i zanimanja pružaju njihovoj djeci, i otvoriti neke važne teme, kao što je sigurnost na Internetu, te će roditelji paralelno prisustvovati njima namijenjenoj radionici.


Tokom Noći STEM istraživača djeca će imati priliku da odabrane STEM oblasti istraže kroz praktičan rad sa uređajima i aplikacijama prilagođenim uzrastu djeteta. Stoga smo naše STEM istraživače svrstali u starosne skupine, prema terminima:
srijeda, 26.06. u 18 sati, djeca uzrasta 6-8 godina (Lego WeDo roboti i code.org programiranje)
četvrtak, 27.06. u 18 sati, djeca uzrasta 8-10 godina (Lego WeDo roboti i ScratchJr programiranje)
utorak, 02.07. u 18 sati, djeca uzrasta 10-12 godina (mBot roboti i Scratch programiranje)
srijeda, 03.07. u 18 sati, djeca uzrasta 12-15 godina (Lego EV3 roboti i Scratch programiranje).


Prijave je potrebno slati na e-mail: [email protected], sa sljedećim podacima: ime i prezime djeteta i roditelja, starost djeteta, mjesto stanovanja, kontakt telefon. Učešće na Noći STEM istraživača je besplatno, ali je broj mjesta ograničen na 16 djece po grupi, te se prijave primaju do popune grupe.
O organizatoru: STEM akademija djeluje od 2017. godine u Tuzli, i od 2019. godine u Brčkom. Program STEM akademije usmjeren je na razvoj logičkog razmišljanja, kreativnosti, kolaboracijskih, komunikacijskih i prezentacijskih vještina, a kroz edukaciju u područjima programiranja, robotike, inženjerstva, elektronike, logike i dizajna, tehnologija u oblaku, kroz samostalan i timski rad. Namijenjen je djeci uzrasta 6-18 godina. Kroz igru, problemski i projektni pristup STEM djeca razvijaju svoje kompetencije, programersku i kognitivnu logiku, strukturiraju svoj mozak i uče još jedan jezik – jezik digitalnih uređaja. Sveobuhvatni obrazovni program STEM akademije usmjeren je ka razvoju znanja i kompetencija neophodnih svakom pojedincu u digitalnom dobu, uvodeći polaznike u svijet njihove budućnosti.
Više informacija o programu STEM akademije možete dobiti putem e-maila [email protected] , na web stranici www.stem-akademija.ba, na tel. 063 043 088, te na Facebook stranici STEM akademije.

Pročitajte...