Nogometna reprezentacija BiH otputovala u Talin

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Nogometni reprezentativci Bosne i Hercegovine danas su sa sarajevskog aerodroma otputovali u Talin gdje će u utorak, 10. oktobra, odigrati utakmicu posljednjeg kola grupe “H” kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Estonije, koja gotovo sigurno neće imati rezultatski značaj.

Meč sa Estonijom igra se na stadionu “Le Coq Arena” u Talinu, tri dana nakon poraza BiH od pete selekcije svijeta Belgije rezultatom 3:4 (2:1) na stadionu “Grbavica”. Ovim porazom bh. tim je izgubio šanse da se domogne baraža za Svjetsko prvenstvo koje će se 2018. godine održati u Rusiji.

Selektor bh. reprezentacije Mehmed Baždarević uoči polaska za Estoniju izjavio je da uprkos sinoćnjem porazu za koji krivi “jeftine i početničke greške”, ima mjesta za satisfakciju.

“Nismo smjeli sebi dozvoliti da upravo protiv Belgije tražimo našu kvalifikaciju za baraž, ali ima i mjesta za satisfakciju jer je nekolicina mlađih igrača pokazala da njihovo vrijeme dolazi u ovoj reprezentaciji”, rekao je Baždarević

Dodao je da je za “velike stvari” i plasman na velika takmičenja potreban kvalitetniji i bogatiji kadar igrača.

“S onim što smo imali vidjeli ste da je tu nedostajalo malo stvari, malo više koncentracije, malo više želje, borbenosti i malo sreće u par utakmica”, rekao je selektor bh. reprezentacije.

Govoreći o predstojećem meču protiv Estonije, Baždarević je kazao da će priliku dobiti mlađi i svježi igrači koji zaslužuju svoju šansu i koji će, uvjeren je, u budućnosti biti nosioci bh. reprezentacije.

“Oni koji su sinoć igrali 90 minuta, biće veliki rizik da ponove jednu utakmicu tri dana nakon toga. Nastojićemo da nađemo pravu formu za ovu utakmicu, da damo priliku onima koji nisu igrali, mlađima ili svježima. Idemo tamo da ostvarimo rezultat. Svaka utakmica za nas je izuzetno bitna, za našu reprezentaciju, ali učinićemo sve da damo šansu još nekima koji zaslužuju i da s pravom računamo na njih u budućnosti”, poručio je Baždarević

Bh.reprezentativac Vedad Ibišević smatra da reprezentacija sinoć protiv Belgije na Grbavici odigrala korektno, ali da je, u konačnici, individualni kvalitet Belgijanaca presudio.

“Generalno ostaje žal za propuštenim prilikama tokom cijelih kvalifikacija. Što se tiče utakmice u Talinu, to je prilika za mlađe igrače čije vrijeme tek dolazi i treba odigrati što je bolje moguće jer svaka utakmica na reprezentativnom nivou donosi neke bodove za savez i reprezentaciju”, rekao je Ibišević.

Poredak grupe “H”: Belgija 25 bodova, Grčka 16, BiH 14, Estonija 11, Kipar 10, Gibraltar 0.

U posljednjem, desetom kolu 10. oktobra sastaju se: Estonija – BiH, Belgija – Kipar i Grčka – Gibraltar.

- Advertisement -spot_img
Najnovije na portalu
Popularno