Nova endoskopska oprema u UKC Tuzla

Nova endoskopska oprema stigla je u UKC Tuzla. Time će dijagnostika na Odjelu gastroenterologije i hepatologije biti znatno unapređena. Otvorile su mogućnosti uvođenja novih procedura.  Oprema na Odjelu gastroenterologije i hepatologije u UKC Tuzla bila je zastarjela i često se kvarila. Odgađanje pregleda i skupo servisiranje postali su prošlost. Sada je tu najsavremenija oprema koja će ljekarima olakšati posao, a pacijentima preglede. „Radi se o dva endoskopska stuba vrhunske kvalitete, tri endoskopa, jedan za gornju i donju endoskopiju, jedan za RCP  i vrlo smo ponosni na modernu elektro-hiruršku jedinicu sa argon plazma koagulacijom koja će omogućiti jako puno novih procedura za naše pacijente“, načelnik Klinike za interne bolesti UKC Tuzla Nermin Salkić.          

Zahvaljujući aparatu za plazma koagulaciju biće olakšano zbrinjavanje onkoloških pacijenata.

„Pojačali smo kako hardverski tako softverski, a u zadnje vrijeme pojačali kadrovski. Mladi ljekari će maksimalno iskoristiti ovu opremu da se stanovništvu TK i šire ponudi mnogo brža i kvalitetnija dijagnostika i terapija što se tiče gastroeneteroloških oboljenja. Mladi su van zemlje na edukaciji“, rekao je šef Odjeljenja za gastroenerologiju UKC Tuzla Predrag Jovanović. 

Pomoćnik direktora za nastavu i naučnoistraživački rad  Šefik Hasukić je dodao:  „Ja sam abdominalni hirurg i ovom RPC-u se radujem isto koliko i gastrenterolozi jer to je jedan kompatibilan posao; abdominalna hirguja i gastroeneterologija. Ako imate dobru gastroeneterologiju imate dobru hirurgiju jedno bez drugog ne ide. RCP treba da se radi svakodnevno“.

Nabavku nove opreme za UKC Tuzla uglavnom je finansirala Vlada TK, a sudjelovala je i Federalna vlada.

„Dolaskom nove opreme mi smo napokon zaokružili jednu cjelinu gdje svi pacijenti s područja TK neće biti osuđeni na odlazak u druge ustanove nego će sva skrb biti omogućena u UKC Tuzla“, rekao je direktor UKC Tuzla Alen Kamerić i najavio  da će nastaviti s nabavkom nedostatne opreme za Internu i ostale klinike, kako bi poboljšali usluge zdravstvene zaštite stanovništva.