Nova skupštinska većina u TK smijenila Vladu TK, te predsjednika i potpredsjednika Skupštine

Predstavnici SDP-a, SBB-a, PDA i Naše stranke danas su održali konferenciju za medije na kojoj je Dževad Hadžić iz SDP-a rekao da je danas održana sjednica Skupštine TK sa novom skupštinskom većinom na kojoj je izabrano novo skupštinsko rukovodstvo. Kako je pojasnio Hadžić, sjednica je održana na zahtjev 18 poslanika koji su potpise uredno predali na protokol.

18 poslanika u Skupštini TK predalo je potpise na protokol Skupštine. Tražili su hitnu sjednicu Skupštine. Dževad Hadžić iz SDP-a kaže da su svi poslanici o ovoj sjednici obaviješteni.

Na ovoj sjednici su donesene odluke o smjeni Žarka Vujovića sa pozicije predsjednika Skupštine, kao i njegovog zamjenika Borisa Krešića. Prema riječima Hadžića za predsjednika Skupštine TK je izabran Slađan Ilić, a za potpredsjenicu Vedrana Petrović oboje iz SDP-a, dok je iz starog skupštinskog saziva ostala Lejla Vuković iz SBB-a.

Kako navodi Hadžić, smijenjen je premijer i svi mninistri u Vladi TK a donesena je odluka prema kojoj će do imenovanja nove vlade, poslove u mnistarstvima obavljati sekretari. Prema riječima Hadžića, danas je usvojen i Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Za utorak je zakazana hitna sjednica Skupštine, a u ponedjeljak je ostavljeno vrijeme stručnim službama Skupštine da pripreme materijal za tu sjednicu. U utorak bi se trebao imenovati i mandatar nove Vlade TK, koji ima zakonsku obavezu da u deset dana imenuje ministre, pojasnio je Hadžić.

(RTVTK)

Pročitajte...