Nova ulaganja: Za poddionicu Šićki Brod – Đurđevik, na trasi ceste Tuzla – Sarajevo, osigurano 20 miliona KM

Vlada FBiH nedavno je donijela dvije odluke o programima utroška dijela sredstava kapitalnih transfera za kapitalne projekte izgradnje autocesta i brzih cesta u Federaciji BiH utvrđenih ovogodišnjim Bedžetom FBiH u ukupnom iznosu od 118,2 miliona KM. Za poddionicu Šićki Brod – Đurđevik, na trasi ceste Tuzla – Sarajevo, osigurano je 20 miliona KM. Iz Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja ističu da se radi o značajnim sredstvima, te da izgradnja pomenute ceste znači bržu i kvalitetniju komunikaciju sa glavnim gradom BiH.

Novinarka: Devleta Brkić

Saobraćajna deblokada Tuzlanskog kantona jedan je od prioriteta kantonalnog Ministarstva za trgovinu, turizam i saobraćaj. U planu je realizacija nekoliko projekata, a jedan od njih je i Izgradnja poddionice Šićki Brod – Đurđevik, za koju je nedavnom odlukom Vlade FBiH osigurano 20 miliona maraka.

– Ovo su izuzetno značajna sredstva koja je Vlada FBiH izdvojila za ukupnu modernizaciju putnog pravca Tuzla – Sarajevo. Cesta se odnosi na poddionicu Šićki Brod-Đurđevik u ukupnom iznosu od 20 miliona, i ta sredstva su namijenjena za projektovanje te dionice, finansiranje nadzora, eksproprijaciju i naravno izgradnju same ceste. Ovo znači puno za TK u smislu brže i kvalitetnije komunikacije sa glavnim gradom BiH, kazao nam je ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Kako nam je kazao resorni ministar Hamza Bešić u toku su projektovanja, za koja očekuju da budu okončana u maju ove godine.

– Nakon toga se ide u projekt eksproprijacije, sprovođenje postupka određivanja nadozra i nakon toga očekujemo da se eventualno krene i sa konkretnom izgradnjom, dodao je.

Izgradnjom ove ceste obezbijedit će se znatno poboljšanje stanja postojeće mreže cesta kojim se Tuzlanski kanton povezuje sa ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine.

– Radovi na ovoj poddionici će u mnogo čemu poboljšati i stvoriti jednu moderniju cestu koja će prije svega osigurati brži i bezbjedniji potok robe i putnika, izbjeći će se gužve koje se stvaraju oko Živinica i na taj način bi dijelom došlo do značajnog skraćivanja samog putovanja između Sarajeva i Tuzle. Naravno da ukupna dionica Sarajevo-Tuzla zahtjeva modernizaciju, a i ovo je jedan značajan korak koji se može osigurati kroz ovaj projekt, naglasio je ministar Bešić.

Ukupna sredstva potrebna za izgradnju i modernizaciju dionice magistralne ceste M-18 od Šićkog Broda do Kladnja, odnosno granice Tuzlanskog kantona iznosi oko 155 miliona eura.

(RTVTK)