Nova Uprava RMU Banovići neće odustati od izgradnje TE Banovići

Vlada FBiH nedavno je imenovala novo rukovodstvo RMU Banovići. Za v.d. direktora imenovan je Fadil Kudumović. Od projekta izgradje Termoelektrane Banovići ističu u novoj Upravi neće se odustati. Za ovu godinu predviđena su i nova ulaganja.

Pred novom Upravom Rudnika mrkog uglja Banovići je proces stabilizacije i konsolidacije Rudnika.

– Tu je došlo do velikih zaduženja posljednje dvije godine. Nas su zatekla tri kredita i ugovora koje su oni potpisali neposredno prije same primopredaje gdje su nas zadužili nekih 20 miliona maraka. Potpisani su ugovori bez obezbjeđenih sredstava. U prošloj godini oni su zadužili rudnik za 52 miliona maraka kredita kod komercijalnih banaka, kazao nam je Fadil Kudumović, v.d. direktor RMU Banovići.

Uprkos zatečenom stanju nova Uprava neće odustati od novih investicija, ističe naš sagovornik, naročito kada je u pitanju nabavka pomoćne mehanizacije za efikasniji rad.

To 2 U toku je e-aukcija za nabavku dva buldozera. Sada 26. je otvaranje tendera za još dva buldozera i greder. To nam je neophodno, i naravno u toku je nabavka drobilice na separaciji. To je ono čemu ćemo težiti u ovoj godini, što moramo nabaviti da bi Rudnik efikasno radio i imao uslove za rad, dodao je Kudumović.

Izgradnja Termoelektrane Banovići je interes kako Rudnika, tako i Opštine Banovići, te se od njene izgradnje neće odustati naglašava direktor Kudumović.

– Mi ćemo nastaviti sa daljnjim aktivnostima oko izgradnje Termoelektrane. Naravno, konačnu riječ o svemu tome treba dati vlasnik i osnivač društva a to je Vlada FBiH. Malo je simptomatično da za tri prošle godine ovaj menadžment ništa nije uradio vezano za termoelektranu, nikakve aktivnosti nije proveo, a sad se provlači pitanje kako ova Uprava hoće da ukine termoelektranu, hoće da pripoji Elektroprivredu. Naravno to nije tačno, ova Uprava je stanovišta da nama to treba. Termoelektrana je opšti interes Rudnika i Opštine, naglasio je.

U narednom periodu radit će se na procesu smanjenja troškova i javnih nabavki, kako bi se očuvala likvidnost Rudnika.

– Osnovni plan je stabilizacija Rudnika i da ostane u stanju likvidnosti. Naravno, ništa ne možemo raditi bez proizvodnje. Ako nema proizvodnje, nema ni sredstava i svaki radnik u Rudniku mora biti svjestan da se mora raditi, da nema opstrukcija. Bilo ko da bude na čelu Uprave on mora raditi, istakao je direktor Kudumović.

Novoj Upravi Rudnika mrkog uglja Banovići u narednom periodu je u radu obećana podrška reosrnog ministarstva i Vlade FBiH.

(RTVTK)

Pročitajte...