Novac ”sumnjivog porijekla” i dalje se sliva u Budžet Federacije BiH

Kao osoba iz tužiteljske prakse koja je uočila određene propuste u provedbi zakona, glavni kantonalni tužitelj Tuzlanskog kantona, uputio je Inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona kojim se uređuje izvršenje sudskih sankcija. Naime, otkako je uvedena mogućnost tzv. otkupa zatvora, ostalo je otvoreno pitanje porijekla novca kojim se kazna otkupljuje. Reakcije iz Federacije nije bilo, ali jeste iz RS-a, gdje je ta mogućnost ukinuta.
Još prije godinu dana glavni kantonalni tužitelj Tužiteljstva Tuzlanskog kantona upozorio je javnost na mogućnost da se u Federalni budžet sliva i ”prljavi novac”. O čemu se radi? Otkako je uvedena mogućnost zamjene zatvorske kazne u trajanju do jedne godine za određenu finansijsku vrijednost, koja se uplaćuje u Budžet Federacije, ostala je nepoznanica porijekla novca kojim pravomoćni osuđenici otkupljuju slobodu. Nemali je broj osuđenika za koruptivna djela, za koja se zna da su protipravno stekli određenu finansijsku korst. Zanimalo nas je da li je informacija koja je tada odjeknula u javnosti naišla i na valjanu reakciju izvršne i zakonodavne vlasti.
Ljubić napominje da i dalje prema važećem zakonu u Federaciji osuđenik koji zatvrosku kaznu mijenja za novčanu, nije dužan da dokaže porijeklo novca.
Tužiteljstvo je samo jedna od karika u cjelokupnom pravosudnom sistemu i ukoliko se u njemu ne objedine sve potrebne karike istom snagom, tada i pravda postaje manje dostupna, zaključuje glavni kantonalni tužitelj, Tomislav Ljubić.

Pročitajte...