Novalić na sastancima s čelnicima Svjetske banke i MMF-a

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je u okviru delegacije Bosne i Hercegovine učestvovao u New Yorku u sastancima sa čelnicima Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Visoke zvaničnike ove dvije institucije Novalić je informisao o rezultatima i postignućima Vlade Federacije u prethodnom periodu.

Kako je naglasio Novalić, uprkos brojnim političkim opstrukcijama Vlada je uspjela da provede niz zahtjevnih i cjelovitih reformi u četiri oblasti, a to su financijski zakoni, radno-pravno zakonodavstvo i poslovno okruženje, socijalni zakoni, te povećanje investicionog potencijala entiteta za kapitalna ulaganja.

Kao rezultat navedenog, postigunta je stabilizacija javnih finansija i vanbudžetskih fondova, zabilježen je rast BDP-a, zaposlenosti i izvoza, te jačanje realnog sektora.

U narednom periodu Vlada planira nastaviti sa reformskom politikom i realizacijom ciljeva zacrtanih u Pismu namjere MMF-a i Matrici obaveza za dobijanje DLP-a kod Svjetske banke, rekao je premijer.

Predstavnici Svjetske banke i MMF-a su još jednom iskazali spremnost da pruže Federaciji svu neophodnu logističku i savjetodavnu podršku na njenom refromskom putu.

Održani tokom vikenda sastanci su bili prilika za sumiranje dosadašnje saradnje. Osim premijera Novalića na sastancima su učestvovali i federalni ministar trgovine i predsjednik Savjeta za strane investitore Zlatan Vujanović, guverner Centralne banke BiH Senada Softić i tim savjetnika predsjednice Vlade RS Željke Cvijanović, te državnog i entitetskih ministarstava finansija.

Pročitajte...