Osnovano Udruženje endoskopskih hirurga u BiH

Udruženje endoskopskih hirurga u Bosni i Hercegovini osnovano je u Tuzli, a osnivanje je potaknuto činjenicom da sve zemlje u Evropi, kao i naši susjedi, Hrvatska i Srbija, imaju samostalna udruženja endoskopskih hirurga putem kojih su potaknuli razvoj i napredak ove vrste hirurgije.

Entuzijasti iz BiH prof.dr Samir Delibegović iz Tuzle, prof.dr Siniša Maksimović iz Bijeljine i prim.dr Branko Perić iz Livna, incijatori su i pokretači osnivanja ovog udruženja.

Udruženje će činiti abdominalni i torakalni hiriruzi, neurohirurzi, otorinolaringolozi, ortopedi, ginekolozi, urolozi i svi doktori koji se bave endoskopskom hirurgijom.

Osnivanje udruženja olakšat će integraciju sa Evropskom Asocijacijom Endoskopskih hirurga (EAES-om) i omogućiti edukaciju mladih kolega, te istraživanja na polju endoskopske hirurgije.

Na osnivačkoj skupštini odlučeno je i da se u septembru naredne godine organizira 1. Međunarodni kongres endoskospke hirurgije u BiH. Za prvog predsjednika Udruženja izabran je prof.dr Samir Delibegović, saopćeno je iz JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla.

Pročitajte...