Novalić posjetio općinu Doboj Istok, s načelnikom razgovarao o razvojnim projektima

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, tokom današnje posjete općini Doboj Istok, novinarima je izjavio da je ova posjeta u kontekstu realizacije programa, po zaključku Parlamenta FBiH, o pomoći rubnim ili administrativno novoustanovljenim općinama.

Premijer podsjeća da su u tom kontekstu realizirane posjete općinama Drvar, Grahovo, Glamoč, Tomilsavgrad, kada je upriličena i posjeta Livnu, zatim Teočaku, Sapni i Čeliću, a danas i Doboj Istoku.

Napominjući da je ta općina zadnja koju zvaničnici Vlade FBiH posjećuju realizirajući navedeni zadatak iz Parlamenta, Novalić ističe da je upoznat s problemima i projektima u Doboj Istoku, općini sa 11.000 stanovnika i oko 2.500 zaposlenih, što je relativno dobar, gotovo evropski prosjek.

– Ali to ne znači da ne fali asfalta, fiskulturnih sala, komunalnih infrastrukturnih sadržaja. Mi smo tu da to prepoznamo budući da vrlo brzo ide program transfera nižim nivoima vlasti odnosno općinama; svakako ćemo se truditi da tobude izraženije po ovim rubnim općinama, po odluci Parlamenta – izjavio je Novalić.

Načelnik Općine Kemal Bratić ističe da su teme današnjeg sastanka sa zvaničnicima Federalne vlade projekti realizirani u proteklom periodu uz pomoć Federalne vlade, ali i projekti čija realizacija slijedi u ovoj i narednim godinama.Tokom dana je delegacija posjetila privredne subjekte u Doboj Istoku, a načelnik najavio zajednički konsultativni sastanak s privrednicima.

– Mi ćemo u toku ove godine pokušati da realiziramo projekat izgradnje multimedijalnog centra u Klokotnici, započeti izgradnju ambulante u Lukavici Rijeci i ukoritavanje lokalnog vodotoka u Stanić Rijeci – njegove su riječi.Dio novca će biti iskorišten za rekonstrukciju loklanih puteva, kazao je Bratić.

Pročitajte...