5 C
Tuzla,BA
Ponedjeljak, 25 Oktobra, 2021
Naslovna Izdvojeno Novalić razriješio dilemu: Svi će dobiti podršku, jer svi će prije ili...

Novalić razriješio dilemu: Svi će dobiti podršku, jer svi će prije ili kasnije imati pad prihoda od 20 posto

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić dao je u večerašnjem Dnevniku Federalne televizije odgovor na pitanje koje se otvorilo u javnosti, a to je, kojim firmama u realnom sektoru će FBiH plaćati doprinose, svim ili samo onim koje budu imale pad prihoda od 20 posto.

– Mi smo rekli da ćemo podržati realni sektor. Kada su u pitanju obrtnici, svi obrtnici će dobiti podršku. Od frizera do vulkanizera. Dobit će obaveze za minimalac. I to ne oni. Mi ovo potpomažemo radnike. Ne pomažemo ni preduzeća, ni obrte, već čisto radnike, da održimo njihova radna mjesta. Dakle, svi obrtnici će dobiti podršku, bez ikakvih uslova – kazao je Novalić.

Naglasio je da će, pored obrtnika, i svi radnici u preduzećima u realnom sektoru, koja u odnosu na januar i februar imaju smanjenje prometa za 20 posto.

– Neka preduzeća danas rade jako dobro. Svjedoci ste da Dita danas radi bolje nego što je ikada radila. Ili onaj ko prodaje brašno. Ali za tri-četiri mjeseca i oni će ući u ovaj program. Ljudi će se zasititi, pa će i oni ući u ovaj program. Dakle, praktično čitav realni sektor će dobiti potporu. Kada kažemo da je uvjet 20 posto pada prihoda za privredna društva, moramo znati da će svi doživjeti taj pad. I svi će proći kroz naš program. Čitav realni sektor – kazao je Novalić.