Novalić: Reformski zakoni bitni za rasterećenje privrede i zaštitu radnika

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, u razgovoru za Klix.ba, ocijenio je da dva izuzetno bitna reformska zakona, o doprinosima i porezu na dohodak, utvrđena nedavno na sjednici Vlade, imaju cilj da, s jedne strane, doprinesu rasterećenju privrede, a s druge, boljoj zaštiti prava radnika.

– Osnova prijedloga zakona o doprinosima jeste da se proširi poreska osnovica, dakle iznos od kojeg obračunavamo porez te da to više ne bude samo plata, već i topli obrok, regres i druge naknade. Istovremeno, smanjujemo stopu doprinosa sa 41,5 na 33,5 posto. Ova mjera ima neutralan fiskalni karakter, a donosi i određene pogodnosti privrednicima. Svim poslodavcima koji su radnicima isplaćivali manje od 1/3 neto plate u neoporezivim naknadama, troškovi poslovanja će biti sniženi. Automatski će im se povećati stepen konkurentnosti. Zatim, prema dostupnim podacima, više od 100.000 radnika koji primaju najniže plate nikako nije imalo topli obrok. Dakle, poslodavcima će ovi radnici automatski postati jeftiniji te se otvara prostor za povećanje plata s obzirom na to da stepen konkurentnosti raste.

Ova zakonska rješenja će konačno zaustaviti učestalu praksu da se radnicima dio plate isplaćuje kroz, na primjer, nerealno veliki topli obrok, a s ciljem da se izbjegne plaćanje poreza. Ovo možda radnicima na kratke staze nije značilo ništa, no dugoročno je itekako bitno da sva primanja budu uredno evidentirana jer su ona, između ostalog, osnova budućih penzija.

Zakonom o porezu na dohodak ćemo, pak, uvesti različite stope poreza u zavisnosti od visine plate. Uvodi se progresivni sistem oporezivanja dohotka. To znači da oni koji imaju veća primanja plaćaju i veće poreze. Ove mjere imaju za cilj ravnomjerniju raspodjelu dohotka. Dakle, oni koji zarađuju do 700 KM bit će u potpunosti oslobođeni poreza. Takvih osoba u Federaciji ima oko 55 posto. Dalje, stopa od 10 posto je predviđena za dohotke između 700 i 1.500 te 20 posto za dohotke više od 1.500 KM. Da ovo pojednostavim, ukoliko, na primjer, neko ima platu od 1.600 KM, ta osoba za prvih 700 KM ne plaća porez, na razliku od 700 do 1.500 KM plaća 10 posto poreza, a na razliku iznad 1.500 KM plaća 20 posto poreza. Zakon, dakle, štiti radnike koji zarađuju najmanje – kazao je Novalić za Klix.ba.

Potvrdio je da su članovi Vlade bili prilično suglasni kada su se izjašnjavali o ova dva reformska zakona ako se izuzmu mišljenja o nekim tehničkim detaljima.

Upitan ko će imati najviše koristi nakon konačnog donošenja ovih zakona, radnici ili poslodavci, premijer odgovara da će za poslodavce koji su isplaćivali prosječan iznos neoporezivih naknada, troškovi poslovanja biti smanjeni, a automatski povećan stepen konkurentnosti.

Kad je riječ o radnicima, njihovi prihodi će konačno biti prikazivani potpuno transparentno.

– Ukinut ćemo, dakle, ovu sivu zonu koja je dovodila, na primjer, do toga da su njihove penzije bile manje zbog manje prikazane plate – kazao je premijer uz napomenu da će, što se poslodavaca tiče, jedino biti “oštećeni” oni koji su koristili rupe u zakonu i izbjegavali plaćanje poreza.

Premijer Novalić nije mogao prejudicirati da li će Federani parlament ramatrati zakone o doprinosima i porezu na dohodak prije ljetne pauze, ali je napomenuo da će on kod rukovodilaca oba doma insistirati da to bude što prije jer ne želi, rekao je, odugovlačenje, a naročito ne da zakoni budu predmet parlamentarne rasprave u periodu predizborne kampanje.

Federalni premijer se u ovoj prilici očitovao i povodom toga što milioni prikupljeni od akciza još nisu iskorišćeni za cestogradnju, kako je najavljeno, zbog nemogućnosti dogovora između entiteta o raspodjeli novca.

Upitan koliko novca traži Federacija BiH, a koliko Republika Srpska (RS), Novalić odgovara da je sporna dosadašnja dugogodišnja praksa prema kojoj Federacija gubi veliki novac jer dobija 59 posto iako se u Federaciji odvija blizu 70 posto cestovnog saobraćaja, prodaje se više goriva i naftnih derivata, pa su i njeni realni prihodi od akciza veći.

– Mi, dakle, na ovakvoj raspodjeli gubimo ogromna sredstva, a upravo Federacija ima veće potrebe kada je riječ o izgradnji puteva. Dolazi do apsurdne situacije da RS gomila namjenski novac i ne može ga namjenski utrošiti, dok Federaciji tog novca može biti nedovoljno. Logika nam kazuje da postojeću praksu prilagodimo realnim potrebama – kazao je Novalić za Klix.ba.

Pročitajte...