Nove Wizz Air linije i baza u Sarajevu neće uticati na rad Međunarodnog aerodroma Tuzla

Wizz Air iz BiH leti još od maja 2013. godine kada je prvi avion poletio iz Tuzle u Malmo. U proteklih 7 godina prevezli su skoro 3 miliona putnika, te svakodnevno rade na povećanju svojih kapaciteta. U maju 2021. godine planiraju otvaranje 41. baze i pokretanje 9 novih linija na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Širenje kapaciteta u glavnom gradu BiH neće uticati na rad i broj letova u Tuzli, smatraju na Međunarodnom aerodromu Tuzla. Napominju da je iz ove zračne luke trenutno moguće putovati na 8 destinacija u 4 evropske zemlje, a krajem idućeg mjeseca očekuju povratak ljetnom redu letenja koji podrazumijeva putovanje na 16 destinacija. Tako će se stanje vratiti na ono prije pojave pandemije koronavirusa.

Autor: Dino Dropić

Evropska aviokompanija Wizz Air najavila je otvaranje svoje 41. baze u Sarajevu, kao i baziranje jednog aviona “Airbus A320” na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Osim uspostavljanja nove baze, što je planirano u maju 2021. godine, najavljeno je i pokretanje devet novih ruta iz Sarajeva ka gradovima u Belgiji, Danskoj, Njemačkoj, Holandiji, Švedskoj, Engleskoj, Švicarskoj i Francuskoj. Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla ističu da otvaranje baze i novih linija u Sarajevu, neće uticati na rad i smanjenje broja letova u Tuzli.

 “Otvaranje baze u Sarajevu ne znači ništa da bi moglo doći do smanjenja broja aviona u Tuzli. Otvaranje linija iz Sarajeva je jedan korak u razvoju Wizz Aira i generalno mislim da to neće ništa posebno uticati na broj putnika u Tuzli i na razvoj tuzlanskog aerodroma. Prvenstveno zato što Wizz Air ne želi sam sebi stvarati konkurenciju, to je jedna stvar. Druga stvar je da je tuzlanski aerodrom jako interesantan za Wizz Air po svim opcijama po svim segmentima zato što ima dobro punjenje po letu, ima dobru organizaciju, ima dobru uslugu tako da ničim oni nisu pokazali da žele izmjestiti  neke od ovih aviona sa aerodroma Tuzla”, rekao je Esed Mujačić direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Unatoč pandemiji koronavirusa kroz tuzlanski aerodrom u 2020. godini prošlo je nešto više od 220 hiljada putnika. U poređenju sa drugim aerodromima  u regiji iste veličine, ostvareni su odlični rezultati. Najveći broj putnika u regiji zabilježili su aerodromi u  Beogradu, Prištini, Zagrebu i Skoplju.

“Kad se poredimo sa drugim aerodromima u regiji, znači aerodromima naše veličine vidimo da smo ispred svih, ispred Rijeke, Osijeka, Niša, Mostara, Banja Luke itd. Ispred nas su jedino ovi glavni aerodromi Beograd, Zagreb, u  Sarajevu samo za 20-ak hiljada putnika više i generalno s te strane ako analiziramo i uzmemo sve te podatke u obzir trebamo biti zadovoljni. Završili smo puno dobrih poslova, pokazali smo da možemo i u najtežim uslovima vršiti operacije i prihvat opreme i to je dalo neki rezultat”, istakao je Mujačić.

Međunarodni aerodrom Tuzla trenutno realizuje letove u Njemačku, Francusku, Švedsku i Holandiju. Po okvirnom planu koji su dobili od Wizz Aira za ljetni red letenja koji kreće od 30. marta tekuće godine, planirano je saobraćanje ka svim destinacijama koje su bile aktuelne prije pojave pandemije koronavirusa. To podrazumijeva linije za 16 destinacija u Evropi. Iz tuzlanskog aerodroma se nadaju  povoljnijoj epidemiološkoj situaciji, kako bi mogli raditi u punom kapacitetu. Trenutno su u Tuzli bazirana 2 aviona, a u budućnosti ukoliko se riješe određeni infrastrukturni problemi, moguće je i povećanje broja linija kao i uvođenje još jednog baznog aviona. Ističu, kako Wizz Air u narednih 5 godina planira promjenu čitave flote, odnosno nabavku novih aviona s većim kapacitetima s istom ili manjom potrošnjom goriva.

Pročitajte...