Novi neuspjeh Janše u parlamentu, masovni prosvjed u Ljubljani

LJUBLJANA, 28. svibnja (FENA) – Vladajuća koalicija slovenskog premijera Janeza Janše u petak je doživjela novi neuspjeh u pokušaju da smijeni predsjednika parlamenta Igora Zorčiča koji je zbog neslaganja s vladom napustio koalicijsku Stranku demokratskog centra (SMC) i formirao svoj samostalni zastupnički klub.

Kao i prilikom glasovanja prošlog mjeseca za njegovu smjenu vladajućima je nedostajao jedan glas. Za smjenu je glasalo 45 zastupnika, jedan manje od natpolovične većine, dva glasačka listića su bila nevažeća, dok su stranke iz oporbe napustile dvoranu prije glasovanja.

Predsjednik zastupničkog kluba Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi premijer Janša kazao je da će vladajući tražiti novo glasanje kako bi na mjesto predsjednika parlamenta došao Jožef Horvat iz demokršćanske Nove Slovenije (NSI, dok je Zorčič kazao da današnja odluka zastupnika potvrđuje da je on suverena institucija.

U međuvremenu u Ljubljani se večeras održava masovni protest protiv Janšine vlade uz jaku osiguranje policije koja je poručila da se radi o neprijavljenom skupu, pozvala sudionike da postupaju u skladu s preporukama policije, uz upozorenje da će intervenirati u slučaju izgreda i incidenata.

Prema procjenama medija, oko 18 sati na Prešernovom trgu u Ljubljani okupilo se više od deset tisuća ljudi, a za sada nisu zabilježeni incidenti.

Na skupu uz sindikate, studente, ekološke organizacije i nevladine udruge sudjeluje i nekoliko zastupnika iz dvije oporbene stranke, a prosvjed, na kojem se traži ostavka vlade i raspisivanje novih parlamentarnih izbora, podržali su i Socijalni demokrati (SD) i Stranka Alenke Bratušek, prenosi Hina.

Pročitajte...