PKFBiH: Usvojiti Odluku o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg

SARAJEVO, 28. maja (FENA) – Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH izrazila je krajnje nezadovoljstvo i razočarenje zbog neprepoznavanja značaja usvajanja Odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana za cjelokupnu privredu Bosne i Hercegovine.

U saopćenju Komore, povodom informacije sa sjednice Vijeća ministara BiH  o neusvajanju nove Odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana, navodi se da je neprihvatljivo elementarno nepoznavanje i nedostatak senzibiliteta za domaće, upravo od strane onih koji u najvećoj mjeru uživaju sve dobrobiti uspješnog poslovanja naših privrednika.

– U mnoštvu problema izazvanih Covidom-19, kao i cjelokupnim složenim privrednim ambijentom u BiH, brojnim problemima s kojima se susreću privrednici, Privredna/Gospodarska komora FBiH  apeluje da svi zajedno trebamo uložiti dodatne napore za dugoročniji poticaj domaćoj proizvodnji kroz sistem preferencijalnog tretmana, koji je upravo sadržan u prijedlogu Odluke o obaveznoj  primjeni preferencijalnog tretmana, s kojim su  saglasna i naša strukovna udruženja – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da bi usvajanjem ove odluke, sigurno„dali dodatan poticaj našim proizvođačima iz svih grana privrede u BiH, omogućili konkurentnost i referentnost,  i potencijalnim domaćim i stranim proizvođačima za intenzivnije dugoročnije ulaganje u proizvodnju u BiH“.

Ističe se da privreda i privrednici u BiH, uz sve napore koje ulažu za opstojnost kompanija, radnih mjesta, borbu sa stranom, nelojalnom konkurencijom na tržištu BiH, zaslužuju bar minimum razumijevanja  nadležnih struktura i minimum uslova za nesmetan rad.

– Ovim putem želimo pružiti podršku bosanskohercegovačkim privrednicima, čije potrebe u potpunosti razumijemo, na čije uspjehe smo neizmjerno ponosni, čije probleme želimo podijeliti, te zahtijevamo od Vijeća ministara BiH da u drugom krugu glasanja usvoji novu Odluku o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg – navodi se u saopćenju Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH.

Vijeće ministara BiH na posljednjoj sjednici, u prvom krugu glasanja, nije donijelo  Odluku o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg, te će se o ovoj odluci izjasniti u drugom krugu glasanja.