Novi udar na džepove građana u BiH: Piletina uskoro drastično poskupljuje

Pandemija korona virusa napravila je mnogo problema privrednicima u cijelom svijetu. Ekonomsko tržište svijeta postavlja nove uvjete, pa se oččekuju i nova poskupljenja. Piletina i meso uskoro poskupljuju, ali i ostale životne namirnice. Peradari u BiH objašnjavaju da su se morali opredijeliti na ovaj potez iz dva razloga. Prvi je što su skočile cijene stočne hrane na svjetskim berzama, a drugi što im država nije pomogla ni sa jednom konvertibilnom markom.

Autor: Avdo Mešanović

Nagli porast cijena hrane za živinu na svjetskom tržištu uzrokovaće poskupljenje piletine i jaja u BIH, ističu bh. peradari. Prema riječima Edina Jabandžića, kilogram filea koji je dosad koštao osam uskoro bi mogao imati cijenu veću od 9 KM.

Veliki je deficit na tržištu, velike sile poput Kine, Njemačke su uzele velike količine žitarica u Srbiji koja je poznata kao veliki proizvođač kukuruza. U Mađarskoj Italija jako puno kupuje, jedna vrrlo specifična i teška situacija za rezultat će doći do poskupljenja svih životnih namirnica ali prvenstveno onih koji su vezani za žitarice rekao je Edin Jabandžić, podpredsjednik Koordinacionog odbora peradara – živinara BiH.

Kako je istako Jabandžić poskupljenje soje i kukuruza koji su osnovne dvije komponente za proizvodnju stočne hrane predstavlja veliki problem za proizvođače koji su u vremenu pandemije korona virusa i onako stradali, dodajući da je nažalost izostala pomoć države, koju ne očekuju ni u narednom periodu.

U korona periodu svi veliki proizođači u BIH a ima nas 7 ili 8 ni jedan nije dobio bilo kakvu pomoć od države. Jednostavno dražava je pokušala da kozmetički pomogne neke manje firme i firme koje ne oslikavaju i nisu reprezentativne za proizvodnju. Ja podržavam da bilo ko dobije pomoć i bolje da bilo ko dobije nego niko ali u istinu ovih 8 firmi koji pokrivaju 80 % tržišta BIH one nisu bile u situaciji, država nije pomogla ni jednoj firmi i tako da ne vjerujem da će i sada doći do bilo kakave pomoći i podrške ističe Jabandžić.

Iz Privredne komore Tuzlanskog kantona ističu da se rješenje ovog problema ogleda u povećanju vlastite proizvodnje soje i kukuruza.

Tuzlanski kanton kada je u pitanju BIH predstavlja i raspolaže sa najvećim kapacitetima kada je u pitanju proizvodnja pilećeg mesa i jaja, i sigurno kada imamo mogućnost da proizvedemo i te komponente onda trebamo u okviru podsticajne politike staviti poticanje proizvodnje soje i kukuruza jer to su najvažnije divije komponente koje ulaze u koncentratne smjese koje su su jedine kada je u pitanju ishrana rekao je Suad Selimović.

Ukoliko se u narednom periodu ne popravi cijena soje i kukuruza mnogi proizvođači smanjit će proizvodnju jer ni jedna firma posle posljedica pandemije nije spremna da preuzima terent, ističe Jabandžić, te dodaje da veliki broj firmi u BIH nije u stanju da nastavi raditi u ovakvim uslovima.

 

Pročitajte...