NSRS danas o stavljanju van snage odluke o referendumu u RS-u

BANJA LUKA, 6. novembra (FENA) – Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) na kojoj bi trebalo da se razmatra stavljanje van snage odluke o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH bit će održana danas.

Klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije i SDS-K, podnijeli su zahtjev za zakazivanje ovog posebnog zasjedanja, a protiv predloženog dnevnog reda na sjednici skupštinskog Kolegija glasali su šefovi klubova SDS-a, PDP-a i NDP-a.

U obrazloženju zahtjeva vladajuće stranke navode da „s obzirom da je opozicija uskratila podršku odluci o održavanju referenduma u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, tu odluku treba privremeno povući do postizanja konsenzusa“.

Do tada, dodaju, treba podržati inicijativu da se organizuje potpisivanje peticije sa pitanjem identičnim referendumskom pitanju o Sudu i Tužilaštvu BiH i da se obezbijedi najmanje 500.000 potpisa za tu inicijativu.

Odluka o raspisivanju referenduma objavljena je 20. septembra 2017. godine u „Službenom glasniku RS“, dvije i po godine nakon usvajanja u Skupštini RS-a.

Iz opozicije tvrde da je vlast sav taj period maniplisala i poigravala se s referendumom.

Stavljanjem van snage odluke odluke o referendumu, kako su naveli, bit će nanesene štetne posljedice RS-u, urušavanjem digniteta parlamenta i obezvređivanjem instituta referenduma.

Traže i izvinjenje entitetskog predsjednika Milorada Dodika i svih onih koji su tvrdili da će referendum biti održan.

U parlamentu se očekuje burna rasprava o tom pitanju.

(RTVTK/FENA) E.F.

Pročitajte...