Obilježava se 200. obljetnica smrti Jane Austen

Dvije stotine godina nakon njezine smrti, Engleska odaje počast spisateljici Jane Austen, ikoni koja oduševljava daleko izvan svojih granica, šetnjama stopama Jane Austen u rodnom Hampshireu, izložbama, novčanicom s njezinim likom.

Kad je umrla 18. srpnja 1817., u 41. godini, tek je počela biti priznata. Danas je jedna od omiljenih spisateljica Britanaca, njezinih je šest romana prodano u milijunima primjeraka a njezine priče koje seciraju život seoskog sitnog plemstva na prijelazu u 19. stoljeće inspiriraju stotine književnih, filmskih i televizijskih adaptacija.

Virginia Woolf kao i Vladimir Nabokov hvalili su njezinu »genijalnost«.

»Ponos i predrasude« predmet su posebnog kulta i više su puta ekranizirani. Moderan lik Bridget Jones izravno je inspiriran Lizzie Bennet, junakinjom Jane Austen koja se više voli udati iz ljubavi nego interesa.

Kathryn Sutherland, profesorica književnosti na Oxfordskom sveučilištu, ističe kako je Austen nadmašila viziju idealizirane Engleske s lijepim kućama i zelenom prirodom, ona je »pisac koji govori o etici, društvenoj odgovornosti« u klasnom društvu s pozadinom napoleonskih ratova i osvajanja mora.

Jane Austen baca svjetlo i na ljudske odnose i položaj žena kojima je jedina budućnost bila brak. »Imala je izoštrenu svijest očajne situacije žena, njihove ekonomske ovisnosti o muškarcima i zbog toga je bila jako frustrirana«, kaže Kathryn Sutherland koja u njoj vidi »feministicu«.

Jane Austen, kći pastora, živjela je gotovo u siromaštvu čitav svoj život. Pokušava objavljivati kako bi zaradila za život. Rukopis »Razuma i osjećaja« napokon je prihvaćen 1811. nakon nekoliko uzaludnih pokušaja. Nažalost, umire kad su uspjeh i novac konačno tu.

Rođena kao sedmo dijete Georgea (1731-1805) i Cassandre Austen (rođena Leigh, 1739-1827), u Hampshireu, 16. decembra 1775. godine, Jane Austen je školovana kod kuće. Imala je šestero braće, a sa starijom sestrom Cassandrom bila je naročito bliska. Jane se, kao ni Cassandra, nikad nije udavala. Jedini portret Jane Austen loše je obojena skica koju je navodno njena sestra Cassandra načinila, a nalazi se u Londonu. Njena su braća,Francis i Charles, pristupila mornarici i postali admirali. Osnovno obrazovanje Jane je dobila 1783. godine – prvo u Oxfordu pa u Southamptonu. Već u ranoj dobi je počela pisati satiru i skečeve na osnovu popularnih novela. U dvadesetprvoj godini, počela je pisati novelu The First Impressions, ranu verziju čuvene Pride and Prejudice. Upravo je Pride and Prejudice postao jedna od najčitanijih i najpoznatijih novela, sa zagonetnim likovima poput Fitzwilliama Darcyja i Elizabeth Bennet (BBC-jeva istoimena serija iz 1995. proslavila je Colina Firtha i Jennifer Ehle, a najviše ženskih uzdaha izmamila je čuvena scena na jezeru). Godine 1801, kada se njen otac penzionisao, Jane Austen je preselila sa porodicom u Bath.  Dvije godine kasnije, prodala je prvu verziju Northanger Abby izdavaču u Londonu, no njena prva novela koja je objavljena, bila je Sense and Sensibility. Nju je objavila o vlastitom trošku 1811., a ostale knjige su ugledale svjetlo dana u naredne tri godine: Pride and Prejudice (1813), Mansfield Park (1814) i Emma (1815). Nakon očeve smrti 1805., Jane, majka i sestra su preselile u Southampton kod brata Francisa i njegove porodice. Tamo su živjeli četiri godine, a potom se sele u Chawton, gdje je brat Edward posjedovao imanje i kolibu.  Iako je većina njenih djela objavljena anonimno, imala je posvećene čitatelje među kojima i Prince Regent (prije nego je postao kralj George IV) te Sir Walter Scott. S vremenom se njeno zdravlje se pogoršavalo. Danas se pretpostavlja da je bolovala od Addisonove bolesti, čiji uzrok tada nije bio poznat. Godinu prije smrti, 1816., napisala je Persuasion i revidirala Northanger Abby. Posljednje djelo Jane Austen Sandition, ostalo je nedovršeno. Umrla je 18. jula 1817. Ukopana je u Winchester katedrali. Identitet Jane Austen kao autorice otkrio je posthumno njen brat Henry, koji je pratio izdavanje dva djela Persuasion i Northanger Abbey.

Grobnica Jane Austen u katedrali u Winchesteru kao i razne kuće u kojima je živjela, od Chawtona, sjevernije, do Batha u Somersetu, privlače tisuće hodočasnika koji idu tragom njezinih likova ili naznaka koje bi im pomogle da razumiju spisateljičinu osobnost.

Pročitajte...