Obilježavanje 25. godišnjice početka raspuštanja logora “Manjača”

– Kroz logor je prošlo oko 5.000 logoraša, civila, Bošnjaka i Hrvata

– Logoraši su držani u nehumanim i životinjskim uvjetima, u štalama koje su prije toga korištene za smještaj stoke

SARAJEVO (AA) – Obilježavanje 25. godišnjice početka raspuštanja koncentracionog logora “Manjača” na Manjači, općina Banja Luka, u organizaciji Saveza logoraša u Bosni i Hecegovini bit će upriličeno u subotu, 18. novembra, javlja Anadolu Agency (AA).

Koncentracioni logor “Manjača” formiran je na vojnom poligonu iznad Banja Luke, 1991. godine u kom periodu je služio zatvaranju zarobljenih Hrvata sa ratišta u Republici Hrvatskoj.

Nakon otpočinjanja ratnih dejstava i agresije na Republiku Bosnu i Hecegovinu, ovaj logor je formiran za prijem logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa okupiranih područja općina Šipova, Sanskog Mosta, Ključa, Mrkonjić Grada, Prijedora, Kotor Varoši, Bosanske Krupe, Doboja, Banja Luke…

Kroz logor je prošlo oko 5.000 logoraša, civila, Bošnjaka i Hrvata. Logoraši su držani u nehumanim i životinjskim uvjetima, u štalama koje su prije toga korištene za smještaj stoke. Svakodnevno su tučeni i zlostavljani.

U ovom logoru, kao i prilikom transporta logoraša do logora Manjača i iz logora, ubijeno je oko 80 logoraša.

Dana 14. novembra 1992. godine, puštena je veća grupa starijih i maloljetnih logoraša iz logora Manjača. Mjesec dana kasnije logor je rasformiran da bi nedugo poslije toga ponovo bio formiran i bio u funkciji sve do 1996. godine.

Pročitajte...