Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Jevrejska zajednica u suradnji s Vijećem ministara Bosne i Hercegovine organizira program obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta koji će biti održan danas, a ove godine prvi put u online formatu.

U saradnji s kinom Meeting Point, na online platformi kina Meeting Point Ondemand.kinomeetingpoint.ba danas će od 18 sati bit će prikazana emisija “Komemoracija povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta” u sklopu koje će biti emitiran i dokumentarni film “My Spanish Bosnian Life” o životu porodice Montiljo u Sarajevu, a nakon toga od 18.25 sati će biti dostupan i Oscarom nagrađeni film “Saulov sin” Lászla Nemesa.

Sadržaj je besplatan i dostupan svim gledateljima u BiH i sljedeća 24 sata od početka prikazivanja.
Na današnji dan 1945. Crvena armija oslobodila je nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj. Holokaust je provodio njemački nacistički režim nad šest miliona Židova, Roma, Slavena, homoseksualaca, osoba s invaliditetom, političkim oponentima nacizma i ratnim zarobljenicima.

Prema podacima Yad Vashema, najveći intenzitet sistemskog i masovnog uništenja izvršen je 1942., kada je u koncentracijskim logorima ubijeno 2,5 miliona Židova, a među žrtvama holokausta bilo je i 1,5 miliona djece.
Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Međunarodni Dan holokausta obilježit će delegacija Grada Tuzle i Jevrejske opštine Tuzla, polaganjem cvijeće pred spomenik “Suza” u Tuzli.

Pročitajte...