Obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja

Federalno ministarstvo zdravstva u suradnji s Projektom mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini obilježit će danas Svjetski dan mentalnog zdravlja pod sloganom ‘Mladi i mentalno zdravlje u svijetu koji se mijenja’.

Organizator najavljuje projekciju filma o mentalnom zdravlju mladih ‘F41 i ja’, a režiju potpisuje Studentski klub IPI Akademija Tuzla.

Istog dana u Pozorištu mladih Sarajevo bit će upriličena predstava “Iza zatvorenih vrata”, u izvedbi Dramske sekcije Druge gimnazije Sarajevo. Predstava se fokusira na aktualne probleme današnjice s naglaskom na probleme najčešće kod adolescenata, po anketi među srednjoškolcima to su anoreksija, bulimija, anksioznost, depresija.

Obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja (10. oktobar) počet će simboličnom šetnjom na Ilidži, a planiran je i susret sa novinarima.

Projekt mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini podržava Vlada Švicarske, a implementira Asocijacija XY u partnerstvu s Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

(RTVTK/FENA) L.A.