Obilježen Dan šehida u Tuzlanskom kantonu

Drugi dan Ramazanskog bajrama u Bosni i Hercegovini obilježava se i kao Dan šehida, dan trajnog sjećanja na hrabre borce koji su svoje živote dali braneći Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine.  Na prikladan način širom Tuzlanskog kantona obilježen je ovaj značajan datum. Centralna manifestacija obilježena je u džematu Poljice, na kojoj su brojne delegacije iskazale poštovanje prema onima koji su dali živote braneći svoju domovinu. Dan šehida ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine.

Autor: Dino Dropić

Obilaskom mezarja i polaganjem cvijeća započela je centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida na spomen obilježju šehidima u džematu Poljice. Predstavnici muftijstva, Islamske zajednice, kao i porodice šehida učenjem dova, prisjetili su se onih koji su položili svoje živote za BiH.

“Najbolji sinovi ove zemlje jesu naši šehidi, jer su oni odlučno ustali da i svojim životom zaštite vrijednost života, vrijednost slobode, vjere, časti svojih porodica i sve druge vrijednosti. Neizmjerno smo im zahvalni na tome. Svjedočimo to u ovom danu i tako ćemo činiti do sudnjeg dana”, istakao je Vahid ef. Fazlović muftija tuzlanski.

“ Mi danas uživamo slobodu. Uživamo komociju u ovoj državi koju su oni branili i odbranili. Neka im Allah podari najljepše dženište ljepote. Njihovim porodicama sabur i stabilnost u ovom vremenu velikih kušnji”, rekao je Zijad ef. Vehabović glavni imam Medžlisa IZ Puračić.

Dan šehida obilježen je i na šehidskom spomen obilježju u tuzlanskom džematu Moluhe.

Želim da uputim naravno i riječi saučešća porodicama naših šehida. Danas je evo prilika da ih se prisjetimo i njihovih porodica kojih ima još živih. Molimo Allaha da im olakša bol, jer njihova bol je nešto što će nositi dok su živi na ovom svijetu”, kazao je Ahmed ef. Huskanović glavni imam Medžlisa IZ Tuzla.

 Dan šehida prilika je da se građani BiH prisjete onih koji su zaslužni za slobodnu i nezavisnu BiH. Svojom hrabrošću, istrajnošću, branili su svoju zemlju i odbranili od napada agresora. Ljubav prema domovini dokazali su položivši živote. Zahvaljujući njima, uživamo u slobodi vječno im za nju zahvalni.

 

Pročitajte...