Obilježena 120. godišnjica djelovanja prvog profesionalnog pozorišta u Bosni i Hercegovini

Predstavom “Mirišu li jorgovani u Njujorku” prema tekstu Miodraga Žalice obilježava se 120. godišnjica djelovanja tuzlanskog, prvog profesionalnog pozorišta u Bosni i Hercegovini. Povodom godišnjice postavljena je i izložba fotografija o počecima pozorišnog djelovanja u ovom gradu.
Prvo bosanskohercegovačko pozorište u Tuzli je osnovao trgovac, Tuzlak Mihajlo Crnogorčević. Djelovalo je u skromnim mogućnostima, a glumačku postavu činili su članovi jedne porodice. Danas slavimo 120 godina tog, a iduće godine u martu 70 godina od osnivanja sadašnjeg Narodnog pozorišta Tuzla.
Povodom godišnjice postavljena je i izložba fotografija o počecima pozorišnog djelovanja u ovom gradu.
120. godišnjica djelovanja tuzlanskog, prvog profesionalnog pozorišta u Bosni i Hercegovini bit će obilježena predstavom “Mirišu li jorgovani u Njujorku” koju će prema tekstu Miodraga Žalice raditi mladi dramaturg Benjamin Hasić i reditelj Alen Šimić kome je ovo nakon završenog obrazovanja u Sarajevu prvi profesionalni angažman. Predstavu je u Tuzli prije 29 godina režirao Predrag Lucić, koji je nažalost prošle godine preminuo i kome će premijera ove i danas aktuelne predstave biti posvećena kao svojevrsni omaž.
U NP upravo žele forsirati mlade snage. Treži je ovo projekat u ovoj kalendarskoj godini. U susret 70-toj godišnjici bit će urađeno nekoliko koprodukcija, a cilj je i da vraćanje Tuzlanskih pozorišnih dana.

 

Pročitajte...