Obilježena 28. godišnjica godišnjica formiranja 212.brdske i 211. oslobodilačke brigade Srebrenik

Na 28. godišnjicu u znak sjećanja na one koji su za odbranu domovine nesebično dali ono najvrjednije, živote, brojne delegacije položile su cvijeće na centralno spomen-obilježje poginulim braniteljima u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Na prve dane organizovanog otpora agresiji na BiH i formiranje srebreničkih ratnih brigada podsjetio je, Abdurahman Fazlić, ratni komandant 212. brdske brigade Srebrenik. U svom obraćanju posebno je naglasio da je kroz ove dvije brigade u toku rata prošlo više od 8.000 boraca, od kojih je njih preko 200 dalo svoje živote za odbranu BiH.

 

„Bila je presječena komunikacija Srebrenik -Tuzla.Mi smo morali izvršiti deblokadu i otpočeli smo taj sukob i oružane akcije. Međutim, za vrlo kratko vrijeme opština Srebrenik bila je slobodna  tako da smo već 21 juna 92 god bili potpuno slobodni. Nakon oslobođenja opštine i rješavanja događaja koji su uslijedili u Smoluči mi smo krenuli u formiranje 21 Srebreničke brigade. Odluku o formiranju brigade donio je okružni štab odnosno 2. korpus.“ -Abdurahman Fazlić, komadant 212 brdske brigade Srebrenik (bivše 21 Srebreničke briagde)

Mnogi od njih, kako je istakao Fazlić, nagrađeni su priznanjima, a  Ibrahim Salihović, Amir Djedović,  Mirzet Džanić i Mirsad Mustafić odlikovana su najvišim „Zlatnim ljiljanom“. Posthumno Zlatnim ljiljanom odlikovan je Ibrahim Cviko. Na značaj ovog datuma prisutne su podsjetili glavni nosioci današnje manifestacije Udruženje OBDOR 92-95.

 

„ovo je poseban dan za nas pripadnike ARBiH da dočekamo ove godišnjice jer smo svjedoci svih dešavanja posliejratnih, mnogi borci su nam svaki dan nestaju ali mi smo smogli snage da se borimo za sve pripadnike. Ovo je još jedan dokaz, današnje okupljanje, da smo još živi i  imamo snage boriti se i dalje za naše saborce. Za one borce koji nas napuštaju, umiru od bolesti,  borit ćemo se za njihove porodice dokle god smo živi.” -Emir Sofić, sekretar Udruženja OBDOR 9295

 

Ovi hrabri sinovi Bosne i Hercegovine  devedesetih godina su stali u odbranu domovine a sada u poslijeratnom periodu bore se za prava demobilisanih boraca i njihovih porodica.   Srebrenički branitelji su heroji koji  su boreći se na ratištima širom BiH dali nemjerljiv doprinos u odbrani naše domovine.