Obilježena 30. godišnjica Samostalnog odreda Gornja Tuzla

Veliki broj građana Gornje Tuzle i Tuzle, predstavnika boračkih organizacija, udruženja te najviših dužnosnika izvršne i zakonodavne vlasti Tuzle i Tuzlanskog kantona, obilježili su 30. rođendan Samostalnog odreda Gornja Tuzla. Formiran je 16.maja 1992.godine, a činili su ga dobrovoljci, članovi lovačkih društava, najhrabriji borci naše države, koji su bili svjesni trenutka i značaja Odreda za odbranu teritorija od agresorskih jedinica. Njihov doprinus u odbrani Tuzle i Bosne i Hercegovine bio je  nemjerljiv, rečeno je ovom prilikom. 16. maj je jedan od najznačajnijih datuma iz vremena odbrane naše zemlje. Četrdeset tri borca ovog Odreda dali su živote na tom putu, pedeset sedam su ratni vojni invalidi, dok su trojica pripadnika Odreda dobitnici najvećeg priznanja „Zlatni ljiljan“, kazao je, između ostalog Nermin Marevac, sekretar Udruženja RVI i Koordinacije boračkih  organizacija

„Ono što takođe smatram jako bitnim je da su borci Gornje Tuzle učestvovali u svim jedinicama, borili se širom BiH, od Bihaćkog ratišta, Gradačačkog, Brčkog itd. što svakako jeste veliki doprinos u odbrani BiH . na kraju želim da svim pripadnicima“, kazao je Nermin Marevac, sekretar Udruženja RVI i Koordinacije boračkih  organizacija.

Ovo je datum koji će ostati upisan u historiju ne samo Gornje Tuzle već i Tuzle, Tuzlanskog kantona i BiH, kazao je premijer TK, Irfan Halilagić.

„Iz razloga što je dato u vidu otpora agresoru u tim prvim danima. Veoma je važno na ovaj način obilježavati izuzetno značajne datume i godišnjice kako bi nove generacije shvatile značaj te borbe, teških dana i žrtve koju smo dali“, izjavio je Irfan Halilagić, premijer TK.

U ovo doba prije 30. godina BiH i Tuzla bili su ugroženi i nikada se takva opasnost nije nadvila nad građane naše zemlje, posebno na Tuzle, kazao je gradonačelnik, Jasmin Imamović.

„Skoro nenaoružani branioci BiH i Tuzle uspjeli su odbraniti i ovu zemlju i ovaj grad. Nevjerovatna hrabrost, nevjerovatna nesebičnost i velike žrtve. Mi smo napadnuti ratnom mašinerijom i istovremeno strašnim lažima i propagandom koja i dan danas traje. Ovaj jubilej  je ustvari odbrana istine. A kada znamo istinu o prošlosti onda možemo sigurno u budućnost. Možemo razmišljati i o pomirenju, ali kada znamo istinu“, smatra gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

Upriličen je defile, postrojavanje bivših boraca Odreda. obilazak mezarja prvog poginulog borca Gornje Tuzle Faika Mandžukića, zlatnih ljiljana Gornje Tuzle Samira Kuranovića, Meldina Hajdarevića i Mirsada Fišekovića, spomenika Tetima kao i spomenika Narodnog heroja Abdurahmana Saračevića Ace. Na Šehidsku česmu položeni su vijenci i cvijeće, te odata počast poginulima. Upriličena je i Svečana akademija na kojoj je uprikazan dokumentarni film sačinjen od autentičnih snimaka boraca Samostalnog odreda Gornja Tuzla autora Hariza Alajbegovića i Refika Topića. 

Pročitajte...