Obilježena 80-ta godišnjica ustanka naroda BiH

Na spomen kompleksu Slana Banja u Tuzli, danas je obilježen 27. juli, Dan ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine. Obilježavanju 80-te godišnjice od historijskog datuma, kada je 1941. godine počeo ustanak protiv fašizma prisustvovali su predstavnici Gradske uprave Tuzla, Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, antifašisti, borci, članovi boračkih organizacija, te građani Tuzle koji su na ovaj način ukazali na značaj njegovanja antifašističkih tekovina.

„Njegovanje vrijednosti antifašizma je uslov našeg opstanka. Ne treba zaboraviti da je Bosna i Hercegovine u julu 1941. godine bila spremna da primi kompletan antifašistički partizanski pokret i da su se na prostorima naše zmelje dogodile najznačajnije bitke. “, kazao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

27. juli je nasvjetliji historijski trenutak za Bosnu i Hercegovinu. Zajedništvo i odlučnost bosanskohercegovačkog naroda da podignu svoj glas protiv fašizma je značio borbu za zajedničke vrijednosti, jednakost i ideale, izjavio je premijer Tuzlanskog kantona, Kadrija Hodžić.

Sa današnjeg obilježavanja 80. godišnjice ustanka naroda BiH poslana je poruku da se fašizam nikada i nikome ne smije ponoviti.

Delegacije Grada Tuzla, Vlade Tuzlanskog kantona i boračkih organizacija i  udruženja odali su počast i položili cvijeće na spomenik Josipa Broza Tita i narodnim herojima, partizanskim brigadama, Zlatnim ljiljanima , poginulim braniteljima Tuzle i i BiH 1991.-1995-, te na spomen obilježje civilnim žrtvama rata.

 

Pročitajte...