Obilježena godišnjica formiranja Bratunačke brigade

Na spomen obilježju “Bećir Mekanić i poginuli borci” na Jezernici u Kladnju, obilježena je godišnjica 2. bataljona Prve muslimanske podrinjske brigade Bratunac. Bila je ovo prilika da se evociraju ratne uspomene, ali i oda počast svim poginulim borcima ovog bataljona.

Bekir Salkić iz Bratunca danas sa ponosom kaže da je bio član 2. bataljona Prve muslimanske podrinjske brigade Bratunac. Sa svojih 50-tak godina, 1992. godine stao je u odbranu RBiH. Ponovo bi se borio za ciljeve koji su tada bili postavljeni pripadnicima ARBiH.
– Borili smo se za multietničku državu BiH. Državu ravnopravnih i slobodnih naroda – dodaje Salkić.
2. bratunački bataljon formiran je početkom oktobra 1992. g. Bataljon je djelovao u okviru Prve muslimanske podrinjske brdske brigade.
– Što se tiče brojnog stanja, kretalo se između 400 i 600 vojnika. Bili smo najviše u Zvorničkom ratištu, Goduš, Teočak. Bili smo i u Čeliću. Bili smo i u Kladnju izvjesno vrijeme, a učestvovali smo i u svim drugim borbenim dejstvima po zahtjevima komande – ističe Hakija Hodžić, bivši komandant 2. bataljona Prve muslimanske podrinjske brigade Bratunac.
Tokom agresije poginulo je 10 pripadnika bratunačkog bataljana, a oko 20 je bilo ranjeno. Pomažući srebreničanima koji su lutali šumama i nisu mogli naći izlaz do slobodne teritorije poginuo je i jedan od istaknutih boraca iz Vlasenice, komandant vlaseničkog bataljona, a kasnije i komandant brigade – Bećir Mekanić.

Ranije je, u okviru obilježavanja 2. bataljona Prve muslimanske brigade podrinjske brigade Bratunac, upriličen obilazak porodica demobilisanih boraca ove brigade, a u Bratunačkoj gradskoj džamiji proučen je tevhid za šehide ove brigade.

Pročitajte...