Koliko vrijedi vaš glas?

Iz Koalicije “Pod lupom” upozorili su da je u prvim sedmicama septembra zabilježeno 238 slučajeva izbornih nepravilnosti, a čak 81 slučaj se odnosi na preuranjenu, zakonom zabranjenu kampanju u svakoj trećoj općini ili gradu u Bosni i Hercegovini. Zabilježena je i kupovina glasova za 50 ili 100 KM.

Promatrači Koalicije “Pod lupom” su zabilježili 54 slučaja zloupotrebe javnih resursa ili funkcija, 19 slučajeva pristranog izvještavanja medija, 13 slučajeva pritisaka na medije i nevladine organizacije, 11 zloupotreba ličnih podataka, 11 slučajeva raspirivanja netrpeljivosti i mržnje, te deset slučajeva pritisaka na birače i kupovine glasova. Zabrinjava da oni koji treba da omoguće vladavinu prava, zakone krađe i ne pridržavaju se izbornog zakona BiH, kaže za RTV TK Vehid Šehić, politički analitičar Koalicije “Pod lupom”.

– Sada već imamo pokušaje kupovine glasova. Nudi se 50 ili 100 KM, o čemu postoje dokazi kaže Šehić.

Primijećene su i promocije pojedinih kandidata putem oglašavanja javnih institucija, intenziviranje javnih radova u predizbornom periodu, zloupotreba resursa javnih preduzeća, javnih medija, službenih automobila i helikoptera u stranačke svrhe.

– Vidimo da ovi koji su trenutno u položaju pozicije zloupotrebljavaju javna sredstva, promovišu ideje svoje političke stranke. Već se vrši pritisak na određeni broj birača za koga trebaju glasati – ističe Šehić.

Zabilježena je i razmjena mjesta u biračkim odborima, između političkih subjekata, kaže Šehić.

– Jer vidimo da se možete prijaviti gdje god želite. Možete biti stranka loklanog karaktera, ali ćete se prijaviti da glasate u opštini u kojoj nemate ni opštinskog odbora, gdje nemate nikakvu aktivnost, što upućuje na to da i to prerasta u biznis – dodaje Šehić.

Osim zloupotreba javnih resursa, političke stranke su počele i sa plaćenom promocijom i oglašavanjem, iako to Izborni zakon izričito zabranjuje u periodu od raspisivanja izbora do zvaničnog početka izborne kampanje, odnosno 30 dana prije održavanja izbora.