Obilježena godišnjica Regionalnog savjetovanja Patriotske lige u Tojšićima

U Kalesiji je obilježena 29. godišnjica Regionalnog savjetovanja općinskih štabova Patriotske lige sjeveroistočne Bosne koje je održano na današnji dan u Osnovnoj školi u Tojšićima. Obilježavaju su prisustvovali članovi Saveza boraca Patriotske lige, predstavnici drugih boračkih organizacija, ministarstava za borce Federacije BiH i Tuzlanskog kantona, te predstavnici Općine Kalesija.

novinar Azra Mešić

Na današnji dan 1992. godine općinski štab Patriotske lige Kalesija dobio je zadatak da organizuje s ove vremenske distance, kažu učesnici, jedno od najznačajnijih savjetovanja Patrotske lige u Bosni i Hercegovini. Među onima koji su dali svoj doprinos u usmjeravanju aktivnosti Patriotske lige Sjeveroistočne Bosne bio je i Rusmir Hanić, dotadašnji deminer i savjetnik u Civilnoj zaštiti.

  • Niko se nije ovdje nauoružavao da bi nekog ubijao. Mi smo se ovdje pripremali i naoružavali da bi se branili. Jer je krenula velika armada. Ljudi nisu imali predodžbu šta je to. A Vukovar je ovdje u komšiluku. Mi smo svi to gledali na televiziji. To je bila pravo teška psihoza i trebalo je ljudima nešto objasnit, pokazat. Objasnit. I taj savjetodavni dio je bio dominiatan, kaže Hanić za TK televiziju.

Savjetovanje je okupilo pripadnike opštinskih štabova Patriotske lige i komandire specijalnih jedinica Patriotske lige regije sjeveroistočne Bosne. Bilo je to vrijeme nadolazeće agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, u uslovima kada je rukovodstvo pobunjenih bosanskih Srba već krenulo u aktivnosti na stvaranju paradržavnih tvorevina formiranjem tzv. srpske republike u Bosni i Hercegovini 9. januara 1992. godine.

  • Rukovodio je Savjetovanjem rahmetli komadant Patriotske lige Meho Karišik, zajedno sa komandantom specijalnih jedinica Patriotske lige sjeveroistočne Bosne Senadom Mehdinom Hodžićem, herojem odbrambeno-oslobodilačnog rata 1992-1995. godine. Kalesija je normalno u tajnosti uz dobru organizaciju i obezbjeđenje bila domaćin te u to vrijeme najznačajnije aktivnosti Patriotske lige BiH i svake godine se obilježava to ovdje u Tojšićima, kaže Hasan Ramić, učesnik Savjetovanja PL u Tojšićima.

Mnogi od učesnika danas nisu među živima, kažu borci. Onima koji su živote dali u odbrani odali su počasti na spomen obilježju u Tojšićima i na Centralnom spomen obilježju u Kalesiji. A govorili su i o onima koji su preminuli poslije rata, a aktivno su na rukovodećim pozicijama učestvovali u odbrani. Među njima su Salko Bukvarević, dr. Sead Jamakosmanović, Zehrudin Salihović, Ibrahim Imamović i drugi istaknuti patriote.

  • Mislim da će 11. januar 1992. godine ostati zapisan zlatnim slovima, jer tog dana okupili su se najsvjesniji sinovi patriote, koji su jasno utvrdili ciljeve, ali i način organiziranja kako bi se pružio otpor nadolazećoj agresiji, kazao je ovom prilikom Amir Kulaglić, ministar za boračka pitanja TK.

Nakon Tojšića, početkom februara održano je još jedno vrlo značajno, Regionalno savjetovanje u Mehuriću kod Travnika. U aprilu 1992. je osnovan Štab Teritorijalne odbrane Republike BiH, a zatim i Armija Republike Bosne i Hercegovine. Njenim osnivanjem Patriotska liga zvanično prestaje da postoji, a svi njeni pripadnici postaju borci Armije. Poginulih boraca su se molitvom danas sjetili njihovi saborci organizovani u udruženja i saveze, te njihovi predstavnici u Ministarstvu za boračka pitanja Tuzlanskog kantona i Federalnom ministaarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.