Porodice iz kolektivnog centra Mihatovići sele u Solinu

U tuzlanskom naselju Solina oko dvadeset porodica koje su dosad boravile u neuslovnom smještaju kolektivnog centra Mihatovići danas su dobili ključeve socijalnih stanova.Otvaranje zgrade u Solini je nastavak implementacije projekta CEB II „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja“koji se implementira u 40 gradova širom Bosne I Hercegovine.

 

U okviru projekata CEB II iRSP završena je još jedna stambena zgrada u tuzlankom naselju Solina. Stanovi u ovoj zgradi namijenji su korisnicima kolektivnog centra Mihatovići. Kako su istakli iz nadležne gradske službe u petak su dobili upotrebnu dozvolu te su  danas prvi korisnici preuzeli ključeve za nove stanove.

Kao što vam je poznato ovdje se nalazi pet ulaza od dva projekta. Prvi projekat je takozvani CEBII projekat, to je projekat koji se tiče kolektivnog centra Mihatovići i oni su nam bili prioritet za preseljenje u ove zgrade. Stanari su danas došli preuzimaju ključeve iz ulaza A1,A3 i B1. U postupku je izdavanje dozvole za ulaze B2 I B3 to je drugi projekat takozvani RSP, takođe očekujemo upotrebne dozvole i za ova ulaza tako da će se u kontinuitetu nastaviti preseljenje i ovih korisnika rekla je Admira Atić Tupković pomoćnik gradonačelnika za Službu za boračko invalidsku zaštitu, stambene poslove i integraciju raseljenih lica Grada Tuzle.

Iz nadležne gradske službe ističu da su uloženi ogromi napori kako bi se korisnici što prije preslili u nove stanove ali je procudera usporena zbog poštovanja propisanih epidemioloških mjera kako se ne bi stavarale gužve u samoj zgradi.

Već danas i sutra dvadesetak porodica će se preseliti pa tako jedna za drugom. Ono što slijedi tim porodicama jeste zaključivanje ugovora sa našim javnim preduzećima i ustanovama, vodovod i kanalizacija, centralno grijanje, elektrodistribucija. Što se tiče službe pripremljeno je sve od tipa izjava i ugovora da bi oni mogli relativno brzo završiti taj postupak da se priključe na ove mreže, kako bi uselili i konačno počeli živjeti u tim zgradama.

Projekat CEB II implementira se u 40 gradova širom Bosne I Hercegovine, a ima za cilj da se do 2022 godine zatvore  svi kolektivni centri u našoj državi. CEB II projekat je ukupne vrijednosti 104 miliona eura. Od toga je 60 miliona eura izdvajanje Razvojne banke Savjeta Evrope, a preostali dio obezbjeđuju lokalne zajednice. Ovim projektom obuhvaćena su sve porodice iz Mihatovića koje imaju status raseljenih osoba i izbjeglica rekla je Admira Atić Tupković.