Obilježena je 32. godišnjica od osnivanja SDA u Tuzli (FOTO)

Obilježena je 32. godišnjica SDA Tuzli od osnivanja uz sjećanja na mladost Kapije i naše istaknute predsjednike koji su svoje živote položili u zemlju bosansku.

Cvijeće su položili i Fatihu proučili na mezarovima Fuada Hadžiavdića, Šefika Azapagića, Kasima Muminhodžića i Salke Bukvarevića, ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović sa predsjednikom GO SDA Tuzla Salkom Zildžićem i predsjednicom OŽ SDA Tuzla Jasnom Hadžiselimović, te članovima IO SDA Tuzla.– Ponosni smo na naš doprinos ekonomskom i društvenom razvoju bosanskohercegovačkog društva i Tuzle.

Stranka demokratske akcije je stalno izložena stigmatizaciji, demonizaciji, prljavoj propagandi, pokušajima političkog potkupljivanja njenih članova i dužnosnika, inscenacijama unutrašnjih sukoba pa i neposrednim političkim pritiscima i prijetnjama Stranka demokratske akcije u Tuzli uspijevala je da se održi uspravnom, da organizaciono i akciono jača, dajući ogroman doprinos očuvanju i razvoju Bosne i Hercegovine i Tuzle.

Stranka demokratske akcije Bosne i Hercegovine, pa i organizacija u Tuzli, od svog osnivanja bila je i ostala ključni politički faktor obnove i očuvanja državnosti Bosne i Hercegovine i njene hiljadugodišnje multikulturalnosti, sinkretizma i multikonfesionalnosti kao vrhunskih političkih ciljeva politički organiziranih Bošnjaka ali i svih drugih bosanskohercegovačkih patriota.

U protekle trideset i dvije godine svog postojanja Stranka demokratske akcije u Tuzli prošla je vrlo trnovit put, pun prepreka, iskušenja i izazova, često mnogo teži nego što je to bilo u nekim drugim sredinama. Osnivači stranke u Tuzli već na samom početku, suočili su se sa veoma nepovoljnim ambijentom za političko organiziranje muslimana u utvrdi jugoslovenstva i komunističke i reformističke ideologije.

Bili su osuđeni na neutemeljenu nacionalističku stigmu, političku izolaciju od strane vladajuće koalicije u Tuzli pa i pojačani bezbjednosni nadzor tada još uvijek aktivnih službi jugoslovenske državne bezbjednosti i KOS-a. U konstelaciji takvih prilika bilo je veoma teško čak i rizično poduzimati bilo kakve radnje na pripremi naroda za odbranu od očigledne predstojeće agresije.

Međutim, Stranka demokratske akcije je to uspijevala organizirajući jedinicu patriotske lige i motivišući svoje simpatizere da se dobrovoljno priključuju jedinicama teritorijalne odbrane, Mnogi od njih su dali za Bosnu i Hercegovinu svoje živote. Mnogi su ostali invalidi. Mi smo im vječni dužnici.

Stranka demokratske akcije u Tuzli je ponosna na doprinos koji su njeni članovi i simpatizeri dali u odbrani Tuzle i Bosne i Hercegovine. Veoma je važno pri tome istaći da je ta odbrana, u najtežim okolnostima, očuvala moralni integritet i vrijednosti koje baštini upravo Stranka demokratske akcije.

Pročitajte...