Za više od 36 hiljada penzionera sa Tuzlanskog kantona uz julske je penzije isplaćeno po 200 KM jednokratne pomoći

Za više od 36 hiljada penzionera sa Tuzlanskog kantona uz julske je penzije isplaćeno po 200 KM jednokratne pomoći koju je obezbijedila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Vlada Tuzlanskog kantona. U vrijeme recesije i sve skupljeg života, ova im pomoć mnogo znači, kažu u Savezu penzionera TK. No, očekuju da će se problem sistemski rješiti.

Ahmed Pirić, penzioner iz Tuzle kaže da sa najnižom penzijom od 424 KM teško živi. Ovog mjeseca bit će malo lakše…

  • Penzioneri koji žive sa 424 KM njima svima treba dati Nobelovu nagradu. Ima Nobelova nagrada za mi, za književnost… Svakom penzioneru treba dati Nobelovi nagrdu kada preživi sa 424 KM – kaže Pirić.

Vlada Tuzlanskog kantona prva je u Federaciji Bosne i Hercegovine odlučila pomoći penzionerima sa najnižim penzijama. Za to je iz Budžeta izdvojeno nešto više od 3,5 miliona KM. Inicijativu, koja je postala sastavni dio obećanih mjera Vlade TK, podnio je zastupnik SDA u Skupštini TK Muamer Zukić. Ističe da je važno uspostavljanje nove paradigme.

  • Mi smo pokazali kako treba. Pokazali smo da može. Podstakli smo i Federaciju da to učini. Jednostavno uvrsitili smo penzionere u fokus djelovanja institucija Tuzlanskog kantona, Ranije je postaojao stav da TK nije nadležan i da ne može pomoći penzionrima, a mi smo pokazali da može i kako to može – napominje Zukić.

Većina penzionera živi na granici siromaštva, a troškovi života svakodnevno rastu. Iako je svaka pomoć korisna, u Udruženju penzionera TK, ističu da se nadaju dodatnom povećanju najnižih penzija za 10 posto, te programu subvencija kojeg treba da napravi Vlada FBiH.

  • Subvencije koje će biti za grijanje, za sve energente, subvencija za pelet, za ugalj, za drvo, za komunalne usluge, subvencija lijekova za one lijekove koji se ne nalaze na esencijalnoj listi i da se interveniše, da to bude 5 do 6 mjeseci ili dok bude trajala ova kriza – naglašava Haso Halilović, predsjednik Saveza penzionera TK.

Osim penzionera sa najnižim penzijama, u BiH, mnogo je onih koji žive na granici siromaštva. A da je socijalna slika teška svjestan je i zastupnik Zukić, koji je ranije tražio informacije od nadležnih institucija, kako bi se došlo do tačnog broja korisnika socijalne pomoći. Podaci govore da više od 50 hiljada građana TK živi sa primanjima manjim od 400 KM.

  • Primanja ispod 400 KM u ovom vremenu danas, u vremenu poskupljenja i aktuelnih cijena je nešto na što moramo obratiti pažnju i gdje moramo djelovati. TK je već djelovao prema različitim kategorijama i u pogledu socijalnih davanja, ali i povećanja plata. Ove kategorije nam nekako ostaju izvan fokusa i treba nam jedna tematska sjednica i to je nešto što mora biti predmetom jedne temeljite analize – dodaje Zukić.

A ta bi analiza mogla dovesti i do reforme sistema socijalne zaštite, čiji bi cilj bio pružanje podrške prema potrebama, a ne statusu korisnika.

Pročitajte...