Obilježene 93 godine od rođenja Alije Izetbegovića: Nikada se više ne dovesti u situaciju stradanja (FOTO/VIDEO)

– Cvijeće na Kovačima položio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, kao i brojne delegacije na državnom, federanom i kantonalnom nivou

SARAJEVO (AA) – Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mezarju Kovači danas su obilježene 93 godine od rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, javlja Anadolu Agency (AA).

Cvijeće na Kovačima položio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, kao i brojne delegacije na državnom, federanom i kantonalnom nivou.

Izetbegović je nakon polaganja cvijeća na Kovačima u izjavi medijima rekao kako „sjećanje na rahmetli Aliju Izetbegovića, njemu (Aliji) više nije potrebno”.

“Mislim da je potrebno nama, jer na taj način se sjećamo jednog herojskog doba, kada je vraćena državnost BiH, kada je napravljena vojska BiH, kada su Bošnjaci vratili svoje nacionalno ime, ime svog jezika, kada su uspostavljene slobode i višepartijski sistem. To su stvari kojih se vrijedno sjećati, koje su vjerovatno najznačajnije u novijoj historiji BiH”, poručio je Bakir Izetbegović.

Dodao je kako se uvijek može kazati da neke stvari još uvijek nisu dovršene na tom putu, ali, kako je istakao, temeljne stvari su urađene u vrijeme Alije Izetbegovića.

“Na nama je da njegovu borbu nastavimo”, smatra Bakir Izetbegović.

Ponovio je kako je Alija ostavio u amanet da svi u BiH ostanu ono što jesu, Srbi, Hrvati, Bošnjaci, kao i to da u svi u ovoj zemlji budu više Bosanci. Izetbegović smatra da je zaista vrijeme za to.

“Ogromna masa ljudi u ovoj zemlji želi mir i stabilnost i voli zemlju u kojoj je rođena. Na tome se zaista može graditi”, poručio je Izetebegović.

Dodao je kako je Alija bio istinski demokrata, što ga je je jasno razlikovalo od onih koji su u Titovo vrijeme bili vlast, a nakon toga postali nacionalne vođe.

“Zanimljiv je fenomen da je Josip Broz jedino preživio u glavnoj ulici tamo gdje se o tome pitao njegov zatvorenik Alija Izetbegović”, istakao je Bakir Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje vezano za modernizaciju naoružanja u zemljama regije, podsjetio je kako je njegova zemlja prije dvije godine usvojila reforme o izdvajanju sredstava za modernizaciju oružanih snaga na putu ka NATO-u.

“S tim sredstvima se mogu uraditi dobre stvari. Dok god postoje kočice, kojima svi svjedočimo, da se ova zemlja oporavlja i oružane snage jačaju, to neće biti lako uraditi. Zato sam kazao da ćemo mi to za sada kompenzirati jačanjem namjenske proizvodnje. Jer slabost privlači nasilnike. Slabost privlači i susjede i svakog da pokušavaju rješavati stvari na vaš račun, da se eventualno jednog dana osmjele i da silom pokušaju završiti ono što nije urađeno neke ’92, ’93. godine. I za nas i za njih je dobro da je BiH jaka. Prošli put su se prevarili i slomili zube o BiH, ali smo i mi jako stradali. Ne trebamo se više nikada dovesti u tu situaciju. Ponavljam na ovom mjestu, jačat ćemo namjensku proizvodnju, već smo savladili proizvodnju puške, savladat ćemo proizvodnju dronova, pokretnih haubica. I radi nas i radi, ne daj Bože, potencijalnih agresora na ovu zemlju, neka odustanu na vrijeme”, zaključio je Izetbegović.

Mladi, na čelu s predsjednikom Asocijacije mladih SDA Salkom Zildžićem, koji su danas ranije prodefilovali i gradom, na mezar Alije Izetbegovića položili su 78 ljiljana, koji simboliziraju svaku godinu njegovog života.

Nakon polaganja cvijeća, u organizaciji Asocijacije mladih Stranke demokratske akcije (SDA), bit će održana i akademija ”Sjećanje na Aliju Izetbegovića” u amfiteatru Memorijalnog centra Kovači.

Na današnji dan prije 93 godine rođen je Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, vrhovni komandant bosanske armije u najtežem periodu historije BiH, periodu agresije i rata 1992.-1995.

Rođen je 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu. Kao pravni savjetnik radio je u više sarajevskih preduzeća. Zbog svojih političkih opredjeljenja i djelovanja dva puta je zatvaran i osuđivan. U poznatom, politički montiranom “Sarajevskom procesu”, kao prvooptuženi u grupi od trinaest muslimanskih intelektualaca, osuđen je na 14 godina zatvora.

Pokrenuo je formiranje Stranke demokratske akcije (SDA) i na prvoj osnivačkoj skupštini SDA 25. maja 1990. godine postao njen prvi predsjednik. Nakon pobjede SDA na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima 1990. godine, Izetbegović je izabran za prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH.

Nakon prvih poslijeratnih višestranačkih izbora 1996. godine izabran je za člana, a potom i za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Nakon deset godina obavljanja funkcije člana Predsjedništva BiH, iz zdravstvenih razloga, 2000. godine podnio je ostavku na mjesto člana Predsjedništva BiH.

Ostat će zapamćena izjava Richarda Holbruka, tvorca Dejtonskog sporazuma: “Da nije bilo Alije Izetbegovića, danas ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine.“

Alija Izetbegović je umro 19. oktobra 2003. i sahranjen je na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.

Pročitajte...