Salkić: Jednakost se mora ogledati i u nazivu entiteta

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić ukazao je da svi građani u tom bh. entitetu moraju imati jednaka prava, bez obzira na vjersko i nacionalno opredjeljenje, kao i da se jednakost mora ogledati i u nazivu entiteta.

Ta jednakost, istakao je, mora se ogledati i u ustavnoj poziciji svakog građanina koja mora biti ista.

– S obzirom da pozicija svih građana trenutno nije ista potrebno je mijenjati Ustav entiteta –saopćeno je danas iz Kabineta Salkića.

Naglasio je da se “jednakost mora ogledati i u nazivu entiteta, što trenutno nije slučaj”.

– Trebamo promijeniti nazive entiteta. Naziv treba biti takav da se u njemu mogu naći i prepoznati svi građani ovog entiteta. Institucije ovog entiteta trebaju postati institucije svih građana, što trenutno nije slučaj. Institucije ovog entiteta se ponašaju kao da je ovo pravoslavni srpski entitet, a ne entitet svih njegovih građana. Institucije ovog entiteta moraju otvoriti vrata za zapošljavanje svih građana, a ne samo predstavnika jednog naroda. Samo tako one mogu postati institucije svih građana i mogu izgraditi povjerenje kod svih stanovnika u ovom entitetu – rekao je Salkić sinoć na tribini u Bosanskoj Gradišci.

Jedan od puteva ka izgradnji entitetskih, ali i lokalnih organa po mjeri svih građana je glasanje.

– Neprihvatljivo i neobjašnjivo je da 12.000 glasača Bošnjaka u Bosanskoj Gradišci nema svog odbornika u Skupštini općine ili poslanika u Narodnoj skupštini RS. Mi smo ti koji svojim naporima i učešćem na izborima moramo mijenjati ovaj entitet i izboriti se za svoj bolji položaj. Jer, niko nam ništa neće pokloniti, za sve se moramo izboriti – kazao je Salkić.

Naveo je da je jedan od ključnih problema u ovom dijelu Bosne i Hercegovine i obrazovni sistem, koji je baziran na diskriminaciji Bošnjaka i negiranju identiteta ovog naroda.

– Negiranje drugog i drugačijeg kroz historiju nikome od negatora nije donijelo ništa dobro, pa neće ni ovom obrazovnom procesu. Istina i pravda su spore, ali one uglavnom na kraju pobijede laž i nepravdu. Zato, pozivamo predstavnike Srba u ovom entitetu da se okrenu izgradnji modernog i civiliziranog sistema vrijednosti sa jednakim mogućnostima za sve njegove građane. Pozivamo ih da odustanu od retrogradnih politika vraćanja u prošlost i politika podjele, jer one kroz prošlost nikome nisu donijele dobro –  poručio je Salkić.

Skup u Bosanskoj Gradišci je, nakon Bratunca, Prijedora i Kotor Varoši, četvrta tribina u ovom dijelu Bosne i Hercegovine na kojoj Salkić govori o aktuelnoj političkoj situaciji u bh. entitetu RS. I u narednim danima će biti održane brojne tribine širom tog bh. entiteta.

(RTVTK/FENA) J.Č.

Pročitajte...