Objavljena knjiga o zaboravljenom Idrizu Delibegoviću

Među običnim ljudima, na koje zvanična historija ne obraća pažnju, često se kriju pravi mali heroji, koji su svoje živote ugradili u temelje boljeg društva. Jedan od njih je Idriz Delibegović. Cijeli život je proveo u Gornjoj Tuzli gdje ga narod i danas pamti.  Nedžad Omazić je o ovom zanimljivom liku napisao knjigu pokušavši na taj način da ostavi pisan trag o jednom od nepoznatih heroja borbe protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu na ovom području.

Idriz Delibegović je prije svega bio dobar čovjek. Živio je i radio za druge. prije drugog svjetskog rata je od svojih skromnih rudarskih primanja sagradio kandilje na Bijeloj džamiji a uveo je i struju u Gradačku džamiju, – prije nego što je to uradio u svojoj kući. Tokom rata, bio je pripadnik Crvenog krsta i dokazani antifašista koji je kao kurir u ovom dijelu Bsone dao ogroman doprinos. Kada su snage narodnooslobodilačke borbe pretrpile velike gubitke, proveo je do njih kroz neprijateljske linije Svetozara Vukmanovića Tempa na naredbu Josipa Broza Tita, kako bi im ojačao moral.Međutim, fašisti su saznali za to, uhapsili su Idriza i mučili ga. Nije progovorio niti ej izdao.

Idriz Delibegović je partizanima pomagao prenoseći oružje, municiju i sanitetski materijal. Umro je 1981 godine, mučenjem oštećenog zdravlja. U narodu je ostao poznat kao dobar čovjek. Nedžad Omazić, autor knjige, građu o njemu je prikupljao oko dvije godine, u arhivima, bibliotekama i zapisujući svjedočenja preživjelih članova njegove porodice.

Pročitajte...