Oboren Guinnessov rekord u najvećem serviranju palačinaka (VIDEO)

Guinnessov rekord u najvećem serviranju palačinaka oboren je danas na platou Centra Skenderija u Sarajevu gdje je napravljeno više od 13.000 palačinaka, nadmašivši time dosadašnji rekord Rusije.

– Ovo je dokaz da kada smo zajedno i kada smo udruženi možemo “pobijediti i Rusiju” – kazao je novinarima predsjednik Udruženja kuhara u BiH Nermin Hodžić.

Nakon što istekne vrijeme od osam sati, koliko je planirano za obaranje rekorda, palačinci će biti podijeljeni posjetiocima, ali i građanima u stanju potrebe i migrantima.

Hodžić je zahvalio svima koji su bili dio tima, posebno gostima iz država regiona koji su došli dati podršku.

Jedan od sudaca bio je i Haris Mujezinović koji je novinarima potvrdio da je broj serviranih palačinki prešao 13.000 te da brojanje još traje.

– Nije bilo nikakvih problema. Prezadovoljan sam i sretan što sam bio dio ekipe, ovo je odlična poruka i promocija Sarajeva i BiH – rekao je Mujezinović.

Postojeći rekord oboren je 25. februara 2017. godine u Moskvi gdje je servirano 12.716 palačinaka.

Osim bh. i kuhara iz regiona, palačinke su pravili učenici Srednje stručne škole “Džemal Bijedić” Goražde, Srednjoškolskog centra Hadžići i Srednje ugostiteljsko-turističke škole Sarajevo, a u organizaciji su sudjelovali i članovi Kluba ljubitelja palačinaka.

U pravljenju palačinki učestvovalo je 60 kuhara i 80 učenika.

Događaj je održan u okviru Međunarodnog sajma turizma, ugostiteljstva i turističke berze “Sarajevski festival turizma”.