Očekuje se poskupljenje poljoprivrednih proizvoda

Ova godina je veoma teška za poljoprivredne poizvođače, počevši s niskim temperaturama i mrazevima sve do sada enormno visokih temperatura. Poljoprivrednici su se suočili s ozbiljnim posljedicama. Kada je riječ o poskupljenjima poljoprivrednih proizvoda resorni ministra poljoprivrede je kazao da će doci do poskupljenja s obzirom da je došlo do poskupljenja sadnog materijala.

Temperature zraka obaraju rekorde širom planete , na sjevernoj hemisferi oboren je rekord star 142 godine a i kod nas su ovog ljeta crvena upozorenja iz Hidrometeoroloških zavoda postala ustaljena. Najveću štetu i posljedice koje bismo svi mogli osjetiti trpi poljoprivreda.

“ ova godina je izuzetno teška za poljoprivredne proizvođače, počela je sa izuzetno niskim temperaturama, kasnim proljetnim mrazevima do evo sada ovih enormno visokih temperatura, do suše koje su svakako izazvale velike poremećaje u poljoprivrednoj proizvodnji”.- kazao je ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo TK, Vahidin Smajlović.

Kako nagalšava Ministar Smajlović ovakve promjene dovest će do šteta u poljoprivrednoj proizvodnji, na skoro svim kulturama, iako na nekima više. S obzirom na stanje u kojem se nalazi poljoprivredna proizvodnja, ministar vjeruje da će doci do poskupljenja s obzirom da se i cijene ostalih životnih namirnica se povećavaju.

“ ja vjerujem da će doći do poskupljenja i već dolazi do poskupljeja inače u ovoj godini je došlo do poskupljenja i sadnog materijala tokom proljetne sjetve, znači dolazi i do poskupljenja  prehrabenih namirnica, vidite i jače svjetske ekonomije se zaista ne mogu izboriti s ovim.Teško se nositi s ovim nepovoljnim vremenskim uslovima, gdje dolazi do poskupljenja namirnica i poskupljenja koje se dešava na našem tržištu”.- kazao je ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo TK, Vahidin Smajlović.

Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u drugom tromjesečju ove godine porasle su za 3,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Cijene biljnih proizvoda porasle su za 8,1 posto. Porast cijena biljnih proizvoda, kako navode statističari, ostvaren je u svim važnijim skupinama biljnih proizvoda. Istodobno su cijene krompira uključujući sjemenski pale za 42,2 posto, a krmnog bilja za 11,6 posto. Tako su cijene energije porasle za 32,8 posto, gnojiva za 22,3 posto, stočne hrane za 31,7 posto, sjemena i sadnog materijala za 4,6 posto, sredstava za zaštitu bilja za 11,8 posto te veterinarskih usluga, za 1,8 posto.