Da li je Elektroprivreda BiH odustala od izgradnje Bloka 7 TE Tuzla?

Realizacija najveće poslijeratne investicije, odnosno izgradnja Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli trenutno je pod velikim znakom pitanja, jer kineski partneri ne mogu ispuniti obaveze iz ugovora zbog otkazivanja američkog podizvođača novih objekata (turbina) za proizvodnju električne nergije na ugalj. Iz Elektroprivrede BIH ističu da se intenzivno radi na pronalasku nekog rješenja koje bi vodilo ka realizaciji projekta Bloka 7. Bez Bloka 7 neizvjesno je zadovoljenje potreba korisnika toplinskom energijom Tuzle i Lukavca.

Strateški projekt u BiH, Blok 7 Termoelektrane Tuzla doveden je u pitanje nakon što je General Electric napustio djelatnost proizvodnje novih objekata odnosno turbina za proizvodnju električne energije na ugalj. Iz Elektroprivrede BiH potvrdili su nam da ne odustaju od izgradnje Bloka 7. Kako nam je kazao Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivreda BiH izvođač snosi kompletnu odgovornost za novonastalu situaciju i kašnjenje u realizaciji projekta izgradnje Bloka 7.

– Izmjene ugovora koje se odnose na podizvođače koje je iPC ugovarač morao da osigura su tako velike da ni EP, ni NO nisu mogli donijeti samostalnu odluku. Uputili smo upit Vladi FBiH koja je o tome obavijestila i Parlament FBiH i tražila izjašnjenje oba Doma Parlamenta, kako je to bilo i prilikom inicijalnog potpisivanja ugovora. Dalja sudbina i dalja realizacija ovog projekta zavisit će od stava Parlamenta FBiH i vlasnika EP BiH. Mi u ovom momentu ne odustajemo od tog projekta i smatramo ga jedinim projketom koji osigurava dugoročno snadbijevanje električnom energijom FBiH, ali i toplinskom energijom gradove koji gravitiraju TE Tuzla, dodao je Salkić.

Konzorcij kineskih kompanija sa kojim je EP BiH potpisala ugovor o izgradnji Bloka 7 TE Tuzla obavijestio je EP da su ostali bez nominiranog proizvođača za kotao, turbinu i generator. Kinezi su ponudili izmjenu dijela ugovora, prema kojem bi ključnu opremu isporučili kineski proizvođači sa evropskom tehnologijom ili licencom. U EP smatraju da se radi o velikoj i značajnoj izmjeni ugovora, s obzirom da je i sam izbor kineskog partnera zahtijevao da se obezbijedi jedan proizvođač kakav je General Electric.

– Obzirom da sada nema takvog proizvođača kineski partner je u obavezi da obezbijedi onog koji je alternativa, ali u smislu da ispunjava sve ugovorene obaveze kakav je isporučilac GE. Stavovi EP, NO i Uprave su da se ugovor mora ispoštovati i realizirati onako kako je potpisan. O zahtjevu kineskog partnera informirana je Vlada FBiH, i od konačnog stava Parlamenta će zavisiti da li ćemo prihvatiti takvu jednu izmjenu osnovnog ugovora, porulio je Salkić.

Budući da je izgradnja Bloka 7 strateški važna za Tuzlanski kanton, Vlada Tuzlanskog kantona uputila je pismo EP BiH u kojem je zatražila informacije o tome kakav je status Bloka 7, te šta će se desiti sa opskrbom građana i preduzeća električnom, ali i toplinskom energijom. Gostujući nedavno u našem Dnevniku 2 premijer Kadrija Hodžić istakao je da je izgradnja Bloka 7 veoma značajna za TK, te da bi odustajanje od izgradnje imalo velike posljedice. Dodao je da Vlada ima obavezu i potrebu da bude partner EP i TE Tuzla u razumijevanju ovog problema.

– Mi smo imenovali odnosno imenovat ćemo i stručni tim koji će pratiti ove rezultate. On će nam pomoći da nađemo rezultate koji su socijlano, ekonomski najprihvatljiviji. Krupne su posljedice i jednog i drugog ishoda za sve građane TK, kazao je premijer Hodžić.

Blok 7 kao zamjenski termoenergetski blok u Tuzli trebao bi, kada se izgradi, dovesti do gašenja blokova 3,4 i 5. Vrijednost investicije Blok 7 TE ¨Tuzla¨ je 722 miliona eura i predstavlja najveću poslijeratnu investiciju u Bosni i Hercegovini.

(RTVTK)