Očima nadoknađuje hendikep: Gluhonijemi stonoteniser Vlado Kočić niže uspjehe

– Četrnaestogodišnji stonoteniser iz Ribnika je u Beogradu osvojio zlatnu medalju

– Zbog svog nedostatka mnogo mu je teže savladati stonoteniske tehnike, ali upornim radom je uspio

BANJALUKA (AA) – Vlado Kočić (14), stonoteniser banjalučkog Stonoteniskog kluba za osobe sa invaliditetom “Vrbas”, na nedavno održanim Međunarodnim sportskim igrama za osobe sa invaliditetom “Beograd Open 2017” osvojio je zlatnu medalju u kategoriji gluhonijemih takmičara.

Njegov trener Jovica Šormaz, koji je ujedno i osnivač “Vrbasa”, rekao je da su na ovom takmičenju učestvovali sportisti iz 12 država, kao i da je ovo najveći uspjeh u dosadašnjoj Kočićevoj sportskoj karijeri.

“On je sjajan u svojoj grupaciji, gluhonijemih. Moglo bi se reći da nema konkurenciju na nivou Bosne i Hercegovine”, kazao je Šormaz.

– Uporni dječak –

Ekipa Anadolu Agency (AA) na treningu kluba “Vrbas” u banjalučkom Domu omladine uvjerila se u predanost članova kluba da kvalitetnim radom i ubuduće postižu što bolje rezultate.

Vlado Kočić je znakovnim jezikom rekao da mnogo voli trenirati stoni tenis.

“Volim vas sve”, poručio je Kočić znakovnim jezikom koji nam je preveo Šormaz objašnjavajući da je savladao osnove ovog jezika kako bi mu mogao približiti tehnike stonog tenisa.

Šormaz je s Kočićem počeo raditi prije šest godina kada ga je pozvao Dragan Predić, nastavnik iz Centra za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora u Banjaluci, i rekao da u ovoj školi postoji dječak koji voli stoni tenis i koji bi volio bi da nauči više.

“Sjajan je, ne propušta treninge, što je vrlo bitno. Tako da očekujemo izuzetno dobrog igrača u gluhonijemoj grupaciji”, kazao je Šormaz.

– Fantastičan igrač –

Ovaj četrnaestogodišnji dječak je iz Ribnika, a u Banjaluci je u hraniteljskoj porodici kako bi se mogao školovati. Šormaz je objasnio kako ima izuzetnu saradnju s Kočićevom razrednicom Helenom Forić, kao i hraniteljskom porodicom, kako bi uskladili sve njegove obaveze i odlaske na takmičenja. Zahvaljujući tome i Vladinoj predanosti, ovaj dječak je odličan učenik i uspješan sportista.

Šormaz je objasnio da je pokazivanje i usvajanje tehnika iz stonog tenisa mnogo teže sa osobama koje ne čuju, ali da su uspjeli i napravili veliki iskorak, pa Kočić fantastično igra stoni tenis.

“Imaju neke tehnike koje se uče na osnovu zvuka gdje se prepoznaje razlika između udarca i spina, osobe koje čuju to prepoznaju, a on je u tom slučaju hendikepiran. Mi smo tu morali da radimo na takav način da mu pokažemo rukom jednostavno u kontaktu reketa i loptice da mu objasnimo položaj tijela protivnika kad mu dolazi koja rotacija i to sve. On mora jednostavno da svojim očima sve nadomjesti”, kaže Šormaz.

Sve to Kočiću ne predstavlja problem, na treningu većinu vremena je nasmijan i veseo, osim kada neki udarac ne izvede kako bi želio. Govoreći o planovima za Kočićevu sportsku budućnost, Šormaz je rekao da je siguran da će ovaj dječak nastaviti s predanim radom.

“Ne znamo dokle može da ode dalje, ali znamo da je sport jedan od vrlo bitnih ako ne jedan od najbitnijih faktora socijalizacije u društvu. On postaje priznat kao osoba, igrač, takmičar, pogotovo u svojoj populaciji tako da je to velika stvar kod njega u životu”, rekao je Šormaz.

– Želja specijalna olimpijada –

Ekipi AA prenio je i Vladinu želju da jednog dana ode na neko veliko takmičenje, evropsko prvenstvo ili specijalnu olimpijadu.

“Međutim kod nas je to na nižem nivou u organizacionom smislu. Nismo najbolje organizovani na nivou BiH kada je u pitanju gluhonijema grupacija i sport gluhonijemih. Žao mi ješto je to tako, ali tako je zaista”, rekao je Šormaz.

Obrazložio je da za ovu kategoriju takmičara nema državnih prvenstava i inače postoji jako malo takmičenja, a da je jedno od rijetkih za banjalučku regiju održano u organizaciji kluba “Vrbas”.

Pročitajte...