Od 1. juna najavljeno otvaranje granica BiH

Svi stanovnici koji žele u Bosnu i Hercegovinu morat će bez obzira posjeduju li negativni test na COVID-19, poštovati obaveznu mjeru kućne izolacije.  U ostalim zemljama regiona potreban je negativan test na COVID-19, a da nije stariji od 24 sata.

Autor: Dino Dropić

Iako je tek 1. juna najavljeno otvaranje granica BiH, osobe koje su u porodici imale smrtni slučaj ili rade u inostranstvu, uz negativan rezultat testa na COVID-19, mogu nesmetano preći granicu i napustiti Bosnu i Hercegovinu. Poslovni ljudi iz inostranstva će državnu granicu moći da prelaze već od ove sedmice, uz obavezno poštovanje svih mjera koje definišu zdravstveni radnici. Sve osobe koje dolaze u našu zemlju još uvijek moraju poštovati mjere kućne izolacije.

“Ono što je trenutno na snazi, odnosno naredbe koje su na snazi je da svi oni koji ulaze u Bosnu i Hercegovini, svi stanovnici koji ulaze sa područja drugih država već na granici im bude izdato rješenje o kućnoj izolaciji i oni idu u kućnu izolaciju u periodu od 14 dana. Zasad nema mogućnosti, bez obzira namogućnosti testa koji su urađeni bilo gdje van države da se to ne priznaje, da se ne obraća pažnja nego se ide na 14 dana kućne izolacije  i tu se prati situacija da li će doći do pojave simptoma ili ne, a nakon tih 14 dana oni se mogu slobodno dalje kretati”, istakla je  Dajana Čolić ministrica za zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Iz Federalnog Kriznog štaba ministarstva zdravstva ističu kako je za sve bh. državljane koji prelaze granicu i ulaze u BiH najsigurnija mjera kućne izolacije.

“Testiranje se ne radi na granici. U ovom trenutku je relevantan PSR test, ali bih u isto vrijeme rekao, treba dobro razmisliti koliko je nama testiranje stvarno bitno kod ulaska u zemlju iz jednog prostog razloga što vi na testiranju danas možete biti negativni. Za 3 dana možete biti negativni imati mnogo kontakata sa ljudima, a onda za 2 dana biti pozitivni.Prema tome da li je to prava mjera treba razmisliti. U ovom trenutku najbolja mjera je samoizolacija koja garantuje da u inkubacionom periodu vi ne možete nikog zaraziti”, rekao je pomoćnik ministra za javno zdravlje Gorana Čerkeza.

 Sve povoljnijom epidemiološkom situacijom, određene države u regionu, dozvolile su ulazak stranih državljana u svoju zemlju. Da bi to ostvarili moraju imati negativan test na koronavirus, ne stariji od 24 sata. U Tuzlanskom kantonu još uvijek nema institucije gdje se vrše ovakva namjenska testiranja, a u određenim privatnim ustanovama postoji mogućnost serološkog testiranja.

Pročitajte...