U Tuzlanskom kantonu dvije novozaražene osobe koronavirusom

U Tuzlanskom kantonu danas su potvrđena dva nova pozitivna slučaja na COVID-19. Oba pozitivna nalaza vezana su za postojeći klaster Živinice. U kućnoj samoizolaciji trenutno se nalaze 1892 osobe. U Federaciji BiH raste broj oporavljenih. Građani se mole da i dalje ostanu odgovorni, i da se pridržavaju propisanih mjera.

U protekla 24 sata u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla na COVID-19 testirano je 59 osoba, a dva brisa označena su kao pozitivna na ovu infekciju. Pozitivni nalazi vezani su za postojeći klaster Živinice. Zaražene su dvije ženske osobe, srednje i starije životne dobi. Njihovo zdravstveno stanje za sada je stabilno i obje se nalaze u kućnoj izolaciji.

Od pojave prvog slučaja zaraze 27. marta do danas testirano je 6990 osoba, a njih 90 zarazilo se ovim virusom. Ukupno je 81 osoba oporavljena, zabilježena su 2 smrtna ishoda, a trenutno je 6 osoba aktivno zaraženo na području Tuzlanskog kantona. Jedna osoba je hospitalizirana na UKC-u Tuzla, dok se pet nalazi u kućnoj izolaciji blaže kliničke slike. Nijedna nije priključena na respirator.

U kućnoj samoizolaciji trenutno se nalaze 1892 osobe. U Federaciji BiH epidemiološka situacija je stabilna, poručeno je iz Federalnog kriznog štaba, zbog čega će se ove sedmice razmatrati dodatno ublažavanje mjera. Šoping centri ni mogli biti otvoreni krajem maja.

U proteklom periodu na području F BiH testirane su 632 osobe, a samo dva nalaza su označena kao pozitivna. Do sada je ukupno testirano preko 28 hiljada osoba, a 1006 je pozitivnih. Ohrabrujuće je da raste i broj oporavljenih. Ukupno su do sada oporavljene 804 osobe, a u protekla 24 sata njih 22. Zabilježeno je 37 smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom.

Iz Federalnog kriznog štaba poručuju građanima da i dalje ostanu odgovorni, i da se pridržavaju propisanih mjera kao što su nošenje maski i rukavica, te držanja obavezne fizičke distance.

(RTVTK)

Pročitajte...