Od danas zabranjeno negiranje genocida i drugih zločina, kao i veličanje ratnih zločinaca

U Bosni i Hercegovini od danas je zabranjeno negiranje genocida i drugih ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca. Dopune Krivičnog zakona BiH, kojima se propisuju ove odredbe, objavljene su jučer u Službenom listu Bosne i Hercegovine, a Zakon je od danas na snazi. Podsjećamo, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko 23. jula je objavio da je iskoristio bonske ovlasti i nametnuo dopune Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine. Od tada se političe tenzije ne smiruju, a porodice žrtava genocida u Srebrenici ističu da se nadaju da će Tužilaštvo BiH provoditi zakon i kažnjavati one koji nastave negiranje genocida ili slavljenje ratnih zločinaca.

Porodice žrtva genocida u Srebrenici zadovoljne zbog činjenice da su dočekale dan u kojem niko više, bez zakonskih posljedica, neće smjeti da negira zločine i genocid. Za one koji budu kršili Zakon predviđena je kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina. Kadefa Muhić, predsjednica Organizacije šehida i poginulih boraca Srebrenica ističe da bi bila sretnija da su naši političari donijeli takav zakon, ali nakon 26 godina od počinjenog genocida ovakav zakon donosi olakšanje.

– Drago mi je da od danas ne mogu pojedini mediji, a ni političari manipulisati sa nama i ponovo, svaki dan, podgrijavati tu situaciju.

Iz Tužilaštvu BiH ranije su najavili da će se u okviru predmeta pratiti objave i javno iznošenje stavova pojedinaca, grupa ili udruženja u kojima se negira genocid, zločini protiv čovječnosti i ratni zločini u BiH.

– Sada je na potezu naše Tužilaštvo BiH, kojem je pružena prilika da pokaže da li je političko tijelo ili institucija koja će implementirati zakone – dodaje Muhić.

Ćamil Duraković, predsjednik SO Srebrenica kaže da niko neće moći da izbjegne odgovornost ukoliko bude negirao genocid, jer će tužbe podnositi i protiv pojedinaca i organizacija.

– Sada svaki pojedinac i onaj koji uoči kršenje Zakona može da podnosi krivične prijave, tako da je Zakon nešto oko čega nema političarenja. Dakle, on je na snazi na cijelom teritoriju BiH i mi ćemo tako i postupati.

Duraković ističe i da je genocid imperativna norma Međunarodnog prava i to je najgnusniji zločin koji se može počiniti nad jednim narodom. S tim u vezi, analize da odredbe o zabrani negiranja genocida u dijelu koji se odnosi na mogućnost da neće svako negiranje genocida biti sankionisano, nisu utemeljene.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko 23. jula je objavio da je iskoristio bonske ovlasti i nametnuo dopune Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine. Od tada se političke tenzije u našoj zemlji ne smiruju, a političari iz entiteta RS najavili su da neće poštovati Inzkove odluke.

Pročitajte...