Od početka pandemije prva transplantacija solidnih organa urađena u UKC Tuzla

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla nedavno je urađena supružnička transplantacija bubrega, čime je ponovo, nakon duže pauze uzrokovane pandemijom COVID-19, pokrenut program transplantacije. Iz UKC-a Tuzla ističu da će u narednom periodu, u skladu sa epidemiološkom situacijom koja će diktirati dalju dinamiku i broj, nastaviti sa transplantacijama solidnih organa.

Uspješna transplantacija omogućava novi život, ali i bolju kvalitetu života, zbog čega je doniranje organa najhumaniji čin. Broj onih koji čekaju da započnu novi život u našoj zemlji je nažalost iz dana u dan sve veći. Prema podacima Donorske mreže BiH više od 3000 naših sugrađana je na dijalizama, a oko 1000 njih bi bubrezi mogli spasiti život i vratiti im normalne funkcije i radnu sposobnost. U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla nedavno je urađena supružnička transplantacija bubrega, čime je jedan pacijent dobio šansu da se vrati normalnom životu. Ovim činom je također, nakon duže pauze uzrokovane pandemijom COVID-19, pokrenut program transplantacije solidnih organa.

– Prije nekih desetak dana urađena je prva živa donorska transplantacija. Donor je bila supruga koja je svom mužu dala bubreg. Ti transplantacioni timovi koji su uz mukotrpan, dug rad u operacionim salama, kao i na pripremi prije i poslije, uspješno završili tu transplantaciju, kazao nam je Bahrudin Hadžiefendić, v.d. pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC-a Tuzla.

Iz UKC-a Tuzla ističu da će u narednom periodu, u skladu sa epidemiološkom situacijom koja će diktirati dalju dinamiku i broj, nastaviti sa transplantacijama solidnih organa.

– Iskreno se nadam da će se u narednom periodu stanje popraviti. Nažalost, imamo veliki broj moždanih smrti, i ti organi se kopaju u zemlju, ostaju neiskorišteni. Nadam se da će se na tom polju nešto uraditi kako bi nastavili kadaverične transplantacije, naglašava Hadžiefendić.

Iako Bosna i Hercegovina nije visoko na ljestvici zemalja kada je riječ o donaciji i transplantaciji organa, opredjeljenost UKC Tuzla je razvoj transplantacije. Kako nam je kazao naš sagovornik prije dva mjeseca u federalnom ministarstvu zdravstva održan je sastanak, kojem su prisustvovali i predstavnici oboljelih i transplantiranih pacijenata. Od kliničkih centara bili su samo predstavnici tuzlanskog UKC-a.

– Tada smo javno predstavnicima Udruženja obećali da će se u Tuzli, odnosno našem Kliničkom centru uraditi transplantacija , ali smo i upoznali i Ministrastvo da je UKC Tuzla spreman da nastavi sa kadaveričnim transplantacijama i ono što je novina da smo spremni da uradimo i prvu transplantaciju srca kada je u pitanju kadaverična transplantacija, poručio je.

Svako od nas mogući je donor, ali u isto vrijeme i potencijalni primatelj organa. Zato je važno podržavati doniranje organa kao jedan plemenit, humani čin. Jer samo jedno „da“ može da spasi i produži više života.

(RTVTK)