Odata počast žrtvama u Bratuncu i Potočarima

Koordinacija boračkih organizacija FBiH svake godine prvog petka u septembru posjećuje šehidsko mezarje u Veljacima u Bratuncu i Memorijalni centar Potočari. Oko hiljadu bivših boraca širom BiH danas su posjetili Bratunac i Potočare i položili cvijeće na spomen obilježja, te na taj način odali počast stradalim žrtvama genocida.

Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević za Fenu je kazao da je današnja posjeta u znaku odavanja počasti nevino stradalima.

– Mi smo danas ovdje da odamo dužnu počast nevino stradalim građanima BiH nad kojima je učinjen genocid samo iz razloga što su bili Bošnjaci i što su se molili Bogu na drugačiji način od onih koji su izvršili agresiju i genocid. Planovi agresora su bili da to učine na cijeloj teritoriji BiH kako bi uništili državu i kompletan bošnjački narod. Međutim, mi smo svjedoci da nisu uspjeli ciljevi agresora. Dakle, zahvaljujući žrtvama naših bosanskih šehida, poginulih boraca i invalida, demobilisanih boraca, država BiH je opstala kao država. Naravno, za opstanak države zaslužan je vrhovni komadant rahmetli Alija Izetbegović koji se borio za odbranu države. Mi smo tu da potvrdimo istinu o odbrani BiH i istinu o stradnju nevinih građana BiH na ovom prostoru. Mi ćemo nastaviti s obilježavanjem značajnih datuma i imamo obavezu izgradnje države BiH na njenom euroatlanskom putu – kazao je Bukvarević.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida/paraplegičara FBiH Mujo Aganović za medije je kazao da je razlog dolaska u Bratunac i Potočare da se spriječi zaborav zločina koji se desio tokom rata.

– Nadam se da će nadolazeće generacije znati tretirati skupo plaćenu cijenu slobode BiH. Mi nemamo pravo na šutnju, jer je šutnja ponovni genocid. Srebrenica je simbol stradanja bosnjačkog naroda i ogledalo obraza Međunarodne zajednice i cijelog svijeta, i svih onih koji su mogli pomoći, a nisu htjeli. Na ovakva mjesta moram našu djecu dovoditi i objašnjavati zbog čega se ovo sve desilo. Mislim da ćemo istrajati u istini. I vjerujemo u bolju BiH – rekao je da Aganović.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida TK-a Fahrudin Hasanović za Fenu je rekao da za 30-ero djece povratnika podijeliti školski pribor i udžbenike, a za 50 povratnika ratnih vojnih invalida bit će uručeni prehrambeni paketi.

U Bratuncu na mezarju Veljaci prisutnima se obratio potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić i kazao da je današnja manifestacija posebno važna.

– Mi smo ovdje da svjedoćimo naše jedinstvo. Mi smo zahvalni svima koji pomažu izgradnju ovakvih Memorijalnih centara koji trebaju biti mjesto koje će nas podsjetiti na ono sto se desilo. I kultura sjećanja mora biti usađena u svaku našu porodici. Mi ovdje iskazujemo poštovanje i zahvalnost Federalnoj vladi koja je pomogla izgradnju Memorijalnog centra. Naša je obaveza da tragamo za istinom i pravdom i nikada nećemo odustati od pravde – poručio je Salkić.

Ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Čolaković Feni je kazao da današnjom posjetom iskazuju poštovanje prema žrtvama.

Cvijeće na spomen obilježja položio je i ministar za boračka pitanja TK-a Enes Gegić i bošnjački predstavnici lokalne vlasti u Srebrenici.

U Memorijalnom centru Potočari održan je i historijski čas o dešavanjima tokom genocida.

(RTVTK/FENA) H.D.