Odbjegli katalonski lider počeo predizbornu kampanju iz Belgije

– Puigdemont, koji želi ponovo biti izabran za predsjednika pokrajine, pokrenuo je kampanju “Zajedno za Kataloniju“ u subotu iz belgijskog grada Bruggea

BRUGGE (AA) – Odbjegli lider katalonskog separatističkog pokreta Carles Puigdemont počeo je svoju kampanju za predstojeće regionalne izbore u Kataloniji iz Belgije, gdje čeka ekstradiciju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Puigdemont, koji želi ponovo biti izabran za predsjednika pokrajine, pokrenuo je kampanju “Zajedno za Kataloniju“ u subotu iz belgijskog grada Bruggea. Španski mediji javili su da je 90 kandidata koje je odabrao za izbornu listu doputovalo iz Katalonije u Brugge kako bi počeli predizbornu kampanju.

Pugdemont i četiri bivša člana njegove vlade pobjegli su u Belgiju nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti od strane Parlamenta Katalonije 27. oktobra i brze reakcije španskih vlasti, koje su raspustile regionalnu vladu i raspisale vanredne izbore za 21. decembar.

Proces izručenja Puigdemonta Španiji mogao bi trajati nekoliko sedmica ili duže, što znači da može voditi kampanju iz inostranstva. Ukoliko se vrati u Španiju suočava se sa hapšenjem.

Pročitajte...