Odbojka: Nakon plasmana na EP odbojkašice BiH očekuju mečevi CEV Srebrene lige

Nakon velikog uspjeha plasmana na Evropsko prvenstvo žensku odbojkašku reprezentaciju BiH veoma brzo očekuje novi izazov, nastup u CEV Srebrenoj ligi. Predstavnici našeg saveza i reprezentacije održali su danas u Tuzli press konferenciju, a posebno ponosan na ono što je ova generacija uradila je predsjednik OS BiH, Alija Fatić:

“Ja sam ponosan na ovaj sastav! Prilikom imenovanja selektora Ljubičića mi smo obišli 11 evropskih klubova i tada pojedine djevojke nisu prihvatile poziv, međutim, nakon izvjesnog vremena sve su se odazvale selektoru i ja im se ovom prilikom zahvaljujem. Bio sam siguran da ćemo proći na Evropsko prvenstvo jer imamo zaista dobru ekipu”.

Protivnike na Evropskom prvenstvu reprezentacija BiH saznat će sutra u Beogradu gdje je za 20 sati zakazan žrijeb grupa. Prvenstvo Evrope igrat će se od 18. augusta do 4. septembra u Srbiji, Hrvatskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Prije učešća na smotri najboljih reprezentacija Starog kontinenta naše odbojkašice očekuju mečevi Srebrene lige od 28. maja do 3. juna, a oba turnira naše grupe u kojoj su još Estonija, Latvija i Portugal igrat će se u Zenici.

Pomoćnik selektora Armin Dervišević istakao je da su sada ambicije plasman na final four Srebrene lige odnosno napredak u Zlatnu ligu.

“Nakon mjesec dana priprema bez odigranih prijateljskih utakmica zbog koronavirusa, mi smo odradili jedne odlične kvalifikacije gdje smo prvi put u historiji uspjeli da se plasiramo na veliko takmičenje. Srebrenu ligu ćemo maksimalno iskoristiti za pripremu za Evropsko prvenstvo. Cilj nam je da se plasiramo na final four Srebrene lige a zatim i u Zlatnu ligu”.

Novinarima se obratila i jedna od najmlađih članica naše seniorske reprezentacije Ela Klopić, koja je prezadovoljna činjenicom da ima priliku da igra u sastavu sa našim najkvalitetnijim odbojkašicama i očekuje da ova reprezentacija nastavi sa uspjesima:

“Jako sam sretna što sam sa ovim djevojkama trenirala i od njih sam jako puno naučila. Atmosfera je bila super. Sada se pripremamo za Srebrenu ligu i u augustu idemo na Evropsko”.

Nakon tri dana odmora sutra se ponovo okuplja bh. reprezentacija koja počinje pripreme za Srebrenu ligu. Kao što smo rekli cilj je plasman među dvije najbolje ekipe u grupi  koje će izboriti nastup na final fouru, koji će se održati u Slovenačkom Mariboru 11. i 12. juna.

Pročitajte...