Odbojka: Zenica domaćin ženskoj seniorskoj reprezentaciji BiH

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i predsjednik Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine (OS BiH) Alija Fatić potpisali su ugovor o održavanju dva odbojkaška takmičenja u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” u Zenici.

Ženska odbojkaška seniorska reprezentacija BiH, koja će u grupi F igrati s reprezentacijama Češke Republike, Slovenije i Latvije, od 14. do 16. maja ove godine u Zenici će biti domaćin drugog kvalifikacijskog kola za Evropsko prvenstvo 2021. godine za seniorke, dok će se od 27. maja do 3. juna u tom gradu igrati i sve utakmice CEV Srebrene lige – grupa B za žene. BiH reprezentativke će na tom turniru igrati protiv Portugala, Estonije i Latvije.

-Dvije ekipe iz kvalifikacija idu na EP. Da ne budem toliki optimista, ali nadam se uspjehu naše reprezentacije i odlasku na EP.

Ovih dana već obilazim sve zemlje gdje se nalaze naše djevojke. Jedanaest djevojaka je u inostranim klubovima – kazao je Fatić.

Prvi se kvalifikacijski turnir za EP 2021, napomenuo je Fatić, igra u Latviji od 7. do 9. maja, nakon čega svi učesnici stižu u Zenicu.

-Nastavljamo kvalifikacije ovde u Zenici i ovde ili smo prošli ili nismo. Nakon 15 dana, krajem maja i početkom juna, dobili smo dva turnira Srebrene lige Evrope, koji se igraju u devet dana.

Iskreno da vam kažem, očekujem prvo mjesto. Prvak odavde ide u kvalifikacije za Zlatnu ligu. To bi nam bio jedan veliki uspjeh – istakao je Fatić.

Grad Zenica i Gradska arena “Husejin Smajlović”, podsjetio je Fatić, organizacijom prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva za juniorke, omogućili su da OS BiH dobije ocjenu “A+” za organizaciju tog turnira. To je, podvukao je, najveća ocjena koju je ikada iko dobio te su svi koji su sudjelovali u organizaciji djelovali kao jedan tim i položili ispit.

-Pokazali smo se kao dobri organizatori i ja se nadam da ćemo u obje ove manifestacije pokazati dobrodošlicu svim reprezentacijama, a, normalna stvar, najveću dobrodošlicu svom savezu, OS BiH – kazao je Kasumović.

Predsjednik OS BiH potpisao je danas ugovor o tehničkoj organizaciji tih takmičenja s Milošem Jelčićem, predsjednikom OS Federacije BiH.

Fatić je napomenuo kako će organizacija oba takmičenja u Zenici koštati oko 700.000 KM te da su “već osigurali polovicu tog iznosa”.