Odbojkašice BiH pred kvalifikacije za EP: Želimo napraviti rezultat za državu

Odbojkašice reprezentacije Bosne i Hercegovine danas su u Zenici poručile da su svjesne važnosti predstojećih utakmica u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i CEV Srebrene lige.

Na konferenciji za novinare koja je održana u Hotelu Zenica prisutnima se obratio predsjednik Odbojkaškog saveza BiH Alija Fatić koji se zahvalio Gradu Zenica koji je jedini bio tu kada su drugi gradovi okretali leđa i prepustili odbojkašku selekciju samoj sebi.

S druge strane, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je odbojkašicama poželio sreću u narednim turnirima.

“Nadam se da će Zenica biti sretna i vama kao i našim Zmajevima koji su iz Zenice otišli na Svjetsko prvenstvo u Brazil. Sjećam se kada mi je prije dvije godine došao Fatić i rekao da nemate grad u kojem možete trenirati, koji vas podržava, ali tu smo sada i želim vam reći da će vaš plasman biti veliki podvig za čitavu BiH”, izjavio je Kasumović uz nadu da će do juna epidemiološka situacija biti povoljnija te da će biti dozvoljeno prisustvo barem dijela publike.

Selektor ženske odbojkaške reprezentacije BiH Stevan Ljubičić je kazao da je zadovoljan uslovims u Zenici te da su već dugo u fazi priprema.

“Nemamo još puno vremena, 6. maja nam je prva utakmica, a od 16 odbojkašica koje su sa nama 14 će putovati na prvi kvalifikacioni turnir. One odbojkašice koje ne budu putovale, ostaju u programu do kraja okupljanja i biće na raspolaganju za drugi turnir odnosno učešće u CEV Srebenoj ligi. Raduje me pristup djevojaka, ozbiljnost, atmosfera i sigurno je da se možemo nečemu nadati”, izjavio je Ljubičić te dodao da su Češka i Slovenija najveći favoriti.

Edina Begić, kapitenica reprezentacije BiH, je naglasila da su svjesni favorita te da neće biti lako igrati.

“Prije svega, hvala svima na podršci. Mi imamo jako malo vremena do kraja priprema i turnira u kojem su Slovenija, Češka i Latvija veoma jake reprezentacije. Mi smo svjesni da ništa nećemo dobiti lako, ali ćemo dati sve od sebe za jednu lijepu priču i plasman na Evropsko prvenstvo što bi značilo ne samo nama nego cijeloj državi”, zaključila je Begić.

Prvi kvalifikacioni turnir će se odigrati u Latviji (od 6. do 8.maja), a drugi kvalifikacioni turnir za Evropsko prvenstvo 2021. godine za odbojkašice igrat će se od 14. do 16. maja. CEV Srebrena liga za odbojkašice na programu je od 28. maja do 03. juna 2021. godine gdje se u grupi B uz selekciju BiH nalaze reprezentacije Portugala, Estonije i Latvije.