Odgođeno suđenje Gojkoviću, optuženom za ratni zločin počinjen na Grbavici

0
22

Suđenje Milkanu Gojkoviću, optuženom za ratni zločin protiv civila počinjen na području sarajevskog naselja Grbavica, septembra 1992. godine, odgođeno je danas u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) usljed nedolaska braniteljice optuženog, advokatice Zorane Ćarkić. Naredno ročište u ovom predmetu zakazano je za 31. august.

Advokatica Ćarkić je Sud obavijestila da zbog smrtnog slučaja, te povrede noge, koju je u međuvremenu zadobila, neće moći prisustvovati ročištu, zakazanom za 12. jula.

Kako je saopćio predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Husein Delalić, advokatica Ćarkć ga je u vezi s novonastalim okolnostima obavijestila putem e-maila i telefonski, navodeći da neće biti u mogućnosti pristupiti današnjem nastavku suđenja.

Optuženi Gojković predao je u sudski spis dva pismena koje je njegova braniteljica proslijedila radi pravdanja izostanka i to štampanu e-mail poruku u kojoj obrazlaže spomenute razloge nedolaska, te pismeno Doma zdravlja Rogatica u vezi sa spomenutom povredom, izdato 11. jula.

Sud će, kako je rečeno, naknadno odlučiti o eventualnoj (ne)opravdanosti izostanka braniteljice.

Optužnica Gojkovića tereti da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) na području sarajevskog naselja Grbavica 29. septembra 1992. godine silovao žensku osobu i postupao suprotno konvencijama o zaštiti civilnih osoba.

U ovom slučaju radi se o ponovljenom suđenju, a nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo raniju prvostepenu presudu iz februara 2016. godine, kojom je optuženi Gojković bio osuđen na osam godina zatvora, te predmet vratio KSS-u na ponovni postupak.

Optužnicu protiv Milkana Gojkovića potvrdio je Sud BiH 6. januara 2015. godine, a mjesec dana kasnije predmet je prebačen KSS-u. Optuženom su, istovremeno, određene mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta u Rogatici.

Inače, današnje rošište u KSS-u bilo je prolongirano sa 13.00 na 14.00 sati, usljed zauzetosti članice Sudskog vijeća u drugom predmetu.