Odgođeno suđenje Gojkoviću, optuženom za ratni zločin počinjen na Grbavici

Suđenje Milkanu Gojkoviću, optuženom za ratni zločin protiv civila počinjen na području sarajevskog naselja Grbavica, septembra 1992. godine, odgođeno je danas u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) usljed nedolaska braniteljice optuženog, advokatice Zorane Ćarkić. Naredno ročište u ovom predmetu zakazano je za 31. august.

Advokatica Ćarkić je Sud obavijestila da zbog smrtnog slučaja, te povrede noge, koju je u međuvremenu zadobila, neće moći prisustvovati ročištu, zakazanom za 12. jula.

Kako je saopćio predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Husein Delalić, advokatica Ćarkć ga je u vezi s novonastalim okolnostima obavijestila putem e-maila i telefonski, navodeći da neće biti u mogućnosti pristupiti današnjem nastavku suđenja.

Optuženi Gojković predao je u sudski spis dva pismena koje je njegova braniteljica proslijedila radi pravdanja izostanka i to štampanu e-mail poruku u kojoj obrazlaže spomenute razloge nedolaska, te pismeno Doma zdravlja Rogatica u vezi sa spomenutom povredom, izdato 11. jula.

Sud će, kako je rečeno, naknadno odlučiti o eventualnoj (ne)opravdanosti izostanka braniteljice.

Optužnica Gojkovića tereti da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) na području sarajevskog naselja Grbavica 29. septembra 1992. godine silovao žensku osobu i postupao suprotno konvencijama o zaštiti civilnih osoba.

U ovom slučaju radi se o ponovljenom suđenju, a nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo raniju prvostepenu presudu iz februara 2016. godine, kojom je optuženi Gojković bio osuđen na osam godina zatvora, te predmet vratio KSS-u na ponovni postupak.

Optužnicu protiv Milkana Gojkovića potvrdio je Sud BiH 6. januara 2015. godine, a mjesec dana kasnije predmet je prebačen KSS-u. Optuženom su, istovremeno, određene mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta u Rogatici.

Inače, današnje rošište u KSS-u bilo je prolongirano sa 13.00 na 14.00 sati, usljed zauzetosti članice Sudskog vijeća u drugom predmetu.