Odgodom izjašnjavanja o Platformi za mir završena sjednica Predstavničkog doma

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u drugom čitanju podržali su izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama BiH kojima se predviđa produženje trajanja službe profesionalnih vojnih vojnika do navršenih 40 godina.

Istovremeno se propisuje procedura za produženje ugovora u vezi sa ispunjavanjem psihofizičkih standarda, što će omogućiti kontinuiranu spremnost vojnika u izvršavanju zadataka i, uz njihovo stečeno iskustvo, dodatno ojačati Oružane snage BiH.

Poslanici su prihvatili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije na izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH koje je predložio poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović te se obustavlja parlamentarna procedura o ovom zakonu.

Nije bilo dovoljno podrške iz Republike Srpske za Prijedlog zakona o dopunama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH, predlagača poslanika Saveza za bolju budućnost (SBB) Mirsada Đonlagića, u prvom čitanju te će se o njemu Kolegij naknadno usaglašavati.

U prvom čitanju nije podržan ni Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) kojeg je predložilo Vijeće ministara BiH jer nije bilo dovoljno glasova iz Republike Srpske te će se Kolegij Doma o njemu naknadno usaglašavati.

Podržana je u drugom krugu glasanja inicijativa za uvrštavanje nove tačke u dnevni red o radu, aktivnostima i postupcima Centralne izborne komisije (CIK) BiH u svjetlu predstojećih općih izbora i potrebe da budu organizirani u fer i poštenoj atmosferi.

Poslanici su podržali Finansijski i Godišnji izvještaj Centralne banke BiH, ali nije bilo podrške iz RS-a za Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH, kao ni za Izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju.

Burnu raspravu danas je izazvala Informacija o projektu PRO-Budućnost i Platformi za mir koju je podnijelo Ministarstvo za lјudska prava i izbjeglice BiH, ali su poslanici većinom glasova odlučiti odgoditi glasanje o ovoj informaciji.

Time je završena današnja sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine, a naredna sjednica planirana je za 30. maj.

Pročitajte...